Investitorii Apple, răsplătiți cu 454 de miliarde de dolari dar sfârșitul anului aduce o serie de provocări
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Clienții Apple sunt dintre cei mai bogați
Clienții Apple sunt dintre cei mai bogați
În ultimele luni, Apple Inc. a primit lovitură după lovitură. Se preconizează că tulburările legate de forța de muncă și oprirea producției la uriașa fabrică de telefoane iPhone a Foxconn Technology Group din centrul Chinei vor face ca Apple să rateze vânzarea a milioane de dispozitive în acest sezon de sărbători, cea mai importantă perioadă a anului pentru companie.

Cei mai mulți economiști prezic că recesiunea globală se va instala anul viitor, reducând apetitul consumatorilor pentru dispozitivele scumpe pe care Apple le vinde. Pe măsură ce băncile centrale măresc rapid ratele dobânzilor pentru a pune frână inflației, acțiunile din domeniul tehnologiei au fost cele care au scăzut în mod special. În acest an, acțiunile Apple au pierdut aproape 800 de miliarde de dolari, adică aproximativ un sfert din valoarea de piață.

În același timp, Apple se află sub un control antitrust din ce în ce mai accentuat pentru practicile sale din App Store. În Uniunea Europeană, compania se pregătește să permită aplicații din alte surse pentru iPhone-urile și iPad-urile sale, pentru a se conforma cerințelor stricte ale UE care urmează să intre în vigoare în 2024. Această evoluție ar putea inspira SUA și alte țări să urmeze exemplul UE, amenințând să ia o bucățică din veniturile de 23 de miliarde de dolari pe care analiștii estimează că App Store le va genera în actualul an fiscal al companiei, care se încheie în septembrie.

Dar pe piața bursieră la 16 decembrie, Apple depășea cu mult performanța altor giganți din domeniul tehnologiei, ale căror acțiuni s-au prăbușit în 2022. În timp ce Apple a scăzut cu 24%, Meta Platforms Inc. a pierdut 64% din valoarea sa, iar Amazon.com Inc. a scăzut cu 47%.

Explicația pentru performanța Apple începe cu profiturile sale imense. Apple este cea mai valoroasă companie din lume, având o valoare de piață de 2.100 de miliarde de dolari, așa că nu este o surpriză faptul că produce profit cu mult mai mult decât orice altă companie din S&P 500.

Ce face Apple cu profiturile sale

Ceea ce o distinge cu adevărat în mintea investitorilor este ceea ce face cu aceste câștiguri.

În ultimii cinci ani, compania a generat 454 de miliarde de dolari în numerar din operațiuni. În loc să investească aceste profituri în achiziții de companii importante, Apple a returnat toți acești bani - și încă ceva - acționarilor sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende. Această sumă este mai mare decât valoarea de piață a Exxon Mobil Corp. sau a JPMorgan Chase & Co. 

"Apple ar fi putut face toate lucrurile pe care bancherii voiau să le facă - să cumpere Netflix, să cumpere Disney", spune Kimberly Forrest, fondator și director de investiții la Bokeh Capital Partners LLC, o companie de gestionare a activelor care deține acțiuni Apple. "În schimb, au fost disciplinați și au returnat capitalul acționarilor și au fost recompensați pentru asta."

Așteptările privind profiturile viitoare ale Apple ajută, de asemenea, la explicarea acțiunilor sale relativ puternice. Deși estimările privind câștigurile din 2023 pentru sectorul tehnologic au fost în scădere, analiștii de pe Wall Street prevăd o creștere de 2% a profitului Apple. Profitul combinat al companiilor de tehnologie din S&P 500 ar urma să scadă cu aproape 2%, potrivit Bloomberg Intelligence.

Avantajul strategiei Apple

Baza de clienți loiali a Apple este, de asemenea, un factor. Există peste un miliard de dispozitive iPhone în uz, mulți clienți deținând și alte produse din familia Apple, inclusiv iPad-uri, computere Mac și ceasuri. În combinație cu un număr tot mai mare de servicii, cum ar fi stocarea în cloud și aplicațiile legate de aceste dispozitive, Apple are ceea ce se numește o platformă "lipicioasă".

"Odată ce ai achiziționat un număr de produse și servicii Apple, iar toate acestea funcționează împreună, este greu să te deconectezi", spune Jason Benowitz, manager senior de portofoliu la Roosevelt Investment Group LLC, care deține acțiuni Apple. "Oamenii nu trec la Android pentru că nu pot cumpăra iPhone luna aceasta. Ei vor aștepta o lună. Acest comportament nu se va schimba". Apple a beneficiat și de așteptările conform cărora clienții săi bogați sunt într-o poziție mai bună pentru a continua să plătească pentru produsele sale chiar și în timpul unei recesiuni, spune Benowitz.

Aceste presupuneri sunt puse la încercare. Bloomberg a relatat că deranjul cu forța de muncă de la fabrica de asamblare Foxconn din Zhengzhou va duce probabil la un deficit de producție de aproape 6 milioane de unități iPhone Pro în acest an.Analiștii de la TF International Securities Group sunt și mai pesimiști și spun că Apple s-ar putea confrunta cu un deficit de până la 20 de milioane de dispozitive iPhone 14 Pro și Pro Max de sărbători. De asemenea, acești analiști au avertizat că cererea pentru aceste dispozitive, care pot costa până la 1.599 de dolari, riscă să dispară într-o economie în încetinire.

Foxconn a anunțat pe 15 decembrie că reduce majoritatea restricțiilor anti-Covid 19 la fabrica sa din Zhengzhou, unde sunt asamblate majoritatea dispozitivelor iPhone Pro. Pentru a înăbuși o epidemie de Covid și a menține producția, compania a forțat muncitorii să petreacă săptămâni întregi în izolare, cu rații alimentare slabe, ceea ce a provocat proteste violente. Chiar dacă Foxconn reia prodicția la ritmul de dinainte de pandemie însă inversarea bruscă a politicilor Covid zero ar putea provoca și mai multe întreruperi, numărul cazurilor și al spitalizărilor au crescut vertiginos în ultima săptămână.

Apple are și scepticii săi. Michael Lippert, vicepreședinte și manager de portofoliu la Baron Opportunity Fund, vede compania ca pe un gigant tehnologic supraevaluat, ale cărui zile de creștere rapidă și inovații revoluționare au trecut. 

Performanța Apple din acest an arată că mulți investitori nu sunt de acord. Aceștia sunt dispuși să plătească mai mult pentru o companie masivă ale cărei profituri sunt așteptate să fie imune la o încetinire economică, spune Sameer Bhasin, director la Value Point Capital. "Au un monopol asupra a 15% din cea mai bogată populație din lume", a arătat expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel