Investitorul Michael Burry, care a prezis criza din 2008, face o nouă predicţie radicală

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Michael Burry / FOTO: Facebook
Michael Burry / FOTO: Facebook
Michael Burry, fondatorul Scion Asset Management, care a fost făcut celebru de Christian Bale în filmul „The Big Short”, a sugerat pe Twitter că „Efectul Bullwhip” care are loc în sectorul de retail poate face ca Rezerva Federală a SUA să întrerupă sau chiar să inverseze campania de majorare a ratelor dobânzilor.

Michael Burry a mai avertizat şi că scăderile istorice ale acțiunilor și criptomonedelor din acest an s-ar putea dubla în amploarea în următoarele luni.

„Ajustat pentru inflație, S&P 500 în prima jumătate a anului 2022 a scăzut cu 25-26% și Nasdaq-ul cu 34-35%, Bitcoin în scădere cu 64-65%”, a scris el pe Twitter. „A fost compresie multiplă. În continuare, comprimarea câștigurilor. Deci, poate la jumătatea drumului„, a completat analistul, potrivit RTV.

Totodată, Michael Burry a mai publicat un mesaj în care sugera că Rezerva Federală a SUA ar putea întrerupe sau chiar inversa campania de majorare a ratelor dobânzilor: „Această supraofertă la retail este efectul Bullwhip. Căutaţi pe Google. Merită să înţelegeţi pentru eforturile dvs. de investiţii. Impulsuri deflaţioniste de la acest lucru, dezinflaţie în IPC mai târziu în acest an, Fed se inversează pe rate şi QT. Cicluri„.

Prin Efectul Bullwhip” el se referă la efectele deflaţioniste ale retailerilor care deţin prea multe stocuri. Teoria este că, în cele din urmă, aceştia vor trebui să scadă preţurile pentru a se elibera de bunurile pe care le-au stocat.

„Pulsiunile deflaţioniste” la care s-a referit Burry ar putea avea loc acum. Pare foarte probabil ca raportul privind indicele preţurilor de consum pentru luna iunie, programat pentru 13 iulie, să vină confortabil sub nivelul de 8,6% înregistrat în mai, scrie Bloomberg.

Citește și: Mircea Coșea, despre raționalizarea gazelor: Se poate ajunge chiar și la șomaj

Profesorul Mircea Coșea a explicat ce ar însemna raționalizarea gazelor pentru firme și a afirmat că acest lucru nu poate fi făcută fără o anumită pierdere din punct de vedere al competitivității, pentru că producția României este de tip manufacturier.

Analistul a amintit că productia în țara noastră consumă energie multă, ”deci o raționalizare a energiei înseamnă o scădere a calității produsului iar aceasta înseamnă o pierdere a competitivității. În țările dezvoltate aceasta raționalizare se pregătești și de mai mult timp. Nu am informații în ce stadiu este dar, oricum se vorbește despre ea,  și anume, această raționalizare este compensată printr-o creștere a tehnicității, a gradului de tehnologizare a producție, așa încât valoarea adăugată a producției să nu scadă. Asta înseamnă un efort de investiție, un efort de inovare. Noi nu suntem capabili să facem așa ceva pe termen scurt”.

Economistul a mai apreciat că ”dacă se va raționaliza gazul se va ajunge probabil la o reducere a activității la unele întreprinderi, la unele întreprinderi importante, iar această reducere a activității va duce la șomaj tehnic, dacă nu chiar la șomaj”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel