Iranul a confiscat un petrolier în Golful Oman
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Petrolierul Turba
Petrolierul Turba
Iranul a confiscat un petrolier în Golful Oman și îl transferă într-un port iranian, ca represalii pentru că Statele Unite au confiscat aceeași navă anul trecut.

Agenția de presă Tasnim, asociată cu Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a citat o declarație a Marinei iraniene, potrivit căreia confiscarea a fost efectuată în urma unui ordin al unui tribunal iranian, informează CNN.

"Acest petrolier al cărui nume a fost schimbat în St Nikolas și care transporta petrol în Marea Oman a fost confiscat ca represalii pentru furtul de petrol de către regimul american, cu un ordin al instanțelor judiciare, și este transferat în porturile Republicii Islamice pentru a fi predat autorităților judiciare."

United Kingdom Maritime Trade Operations a declarat anterior că o navă aflată în Golful Oman a fost abordată joi de cel puțin patru persoane înarmate și a deviat cursul spre apele teritoriale iraniene.

Ofițerul de securitate al companiei de pe navă a raportat că a auzit voci necunoscute în stație, după care comunicațiile cu nava au fost întrerupte, a precizat UKMTO. Capturarea raportată a avut loc joi dimineața în apele dintre Iran și Oman.

Persoanele înarmate "neautorizate" care au urcat la bordul navei purtau uniforme negre de tip militar cu măști, a precizat serviciul de informații United Kingdom Maritime Trade Operations.

Un site de monitorizare maritimă, Tanker Trackers, a declarat că nava sechestrată este un petrolier de țiței sub pavilionul Insulelor Marshall, numit St Nikolas, cunoscut anterior sub numele de Suez Rajan.

Suez Rajan, care s-a aflat în centrul unei dispute între Statele Unite și Iran, a fost confiscat de guvernul american anul trecut, după ce un tribunal a constatat că a fost folosit pentru "vânzarea și transportul clandestin de petrol iranian către un client din străinătate", a precizat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat de presă.

Departamentul de Justiție a declarat că "mai multe entități" afiliate la Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran au fost implicate în schema de "deghizare a originii petrolului" și de vânzare ilegală a acestuia către China, potrivit documentelor judiciare.

Aproape 1 milion de barili de țiței iranian au fost confiscați de guvernul american la acea vreme, a precizat DOJ.

În aprilie anul trecut, compania care opera nava care transporta petrolul, Empire Navigation, a pledat vinovată de conspirație pentru încălcarea Legii privind puterile economice internaționale de urgență. Suez Rajan a transportat marfa de contrabandă în Statele Unite și "a suportat cheltuielile semnificative asociate cu călătoria navei către Statele Unite", potrivit DOJ.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel