Mugur Isărescu: Ne gândim la consumator
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu
Banca Naţională a României (BNR) se gândeşte la o orientare pe baze sănătoase a creditării, fiind spre binele consumatorilor şi al industriei, a declarat, miercuri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, întrebat despre măsurile de limitare a gradului de îndatorare. 

"Eu aş redefini aceste măsuri. Suntem în faza finală. Vor fi anunţate într-un timp nu prea îndepărtat. Am discutat şi cu industria. Am discutat şi cu alţi factori de decizie în România şi aş redefini. Noi ne gândim la o orientare pe baze sănătoase a creditării. E spre binele consumatorilor, utilizatorilor de credite, să-şi evalueze bine posibilităţile de rambursare ca să nu mai avem surprize. Dificultăţile de rambursare ale populaţiei şi ale sectorului corporatist, întreprinderilor, sunt chestiuni de stabilitate financiară şi pe noi ne preocupă acest lucru. Este şi spre binele industriei să nu trăiască din nou cu o creştere a creditelor neperformante", a spus Mugur Isărescu. 

Acesta a precizat că BNR nu are instrumente foarte directe în acest sens şi că pe plan internaţional nu mai foloseşte sau a ieşit din a utiliza numai dobânda ca regulator al pieţelor, considerând că pieţele rezolvă absolut tot. 

"Suntem pe undeva spre mijloc, dar ca să fiu mai clar pentru dumneavoastră. Noi nu ne putem duce la o bancă şi să îi spunem creditează pe cutare sau creditează pe cutare. Nu putem să îi spunem nici "Ascultă, dă mai multe credite persoanelor fizice sau mai multe credite întreprinderilor mici şi mijlocii!". Nu avem instrumente şi nici autoritate legală să facem acest lucru. Acesta este o lege a economiei de piaţă. Atunci folosim acest instrument care a căpătat o denumire între timp, se numesc măsuri macroprudenţiale. Noi le-am mai utilizat. Din păcate am fost relativ în contratimp. Le-am utilizat în perioada 2000-2005. A trebuit să intrăm în Uniunea Europeană. Până la criză era euforia liberalizării şi ni s-a spus "daţi de pământ cu ele, renunţaţi la ele dacă vreţi să intraţi în Uniunea Europeană". Ni s-a reproşat şi că ar fi forme indirecte de control de capital", a spus Isărescu. 

Acesta a menţionat că în prezent există măsuri macroprudenţiale în ţări precum Austria sau Cehia. 

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în şedinţa de miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, conform unui comunicat remis AGERPRES. 

De asemenea, a fost decisă menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel