Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Exploatarea gazelor de șist a provocat un val de proteste în țările europene în care s-au găsit asemenea zăcăminte, inclusiv în țara noastră unde activiștii de mediu au format o alianță informală și neașteptată cu fundamentaliștii religioși. Unii au protestat în numele planetei, alții de teamă să nu iasă Satana din adâncuri. Dincolo de idealurile combatanților, stoparea exploatărilor a avut un beneficiar cert, Rusia, iar în cancelariile occidentale există îndoieli mari că rușii ar fi stat cu mâinile în sân în timp ce pe străzi ecologiștii luptau, fără voie, pentru menținerea Europei sub servitutea energetică a Gazprom.
Gazele de șist și NATO
Cel care a răbufnit a fost Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO. ”M-am întâlnit cu membri ai Alianței care au informat că Rusia, în cadrul operațiunilor sale sofisticate de dezinformare, se angajează activ în cadrul organizațiilor nonguvernamentale, ale organizațiilor de mediu împotriva gazelor de șist, evident pentru a păstra dependența Europei de gazul de import din Rusia”, declarat Rasmussen în iunie 2014.
Deși oficialul NATO nu a nominalizat organizațiile la care se referea, imediat a reacționat Greenpeace. ”Ideea că suntem marionetele lui Putin este atât de scandaloasă încât trebuie să te întrebi ce se fumează la Cartierul General al NATO”, se spunea într-un comunicat al organizației.
Citește și: Europa, mai dependentă de gazele rusești în 2019
Însă cu numai 25 de ani în urmă, în Occident era bine documentată colaborarea dintre Greenpeace și KGB. Serviciile secrete sovietice se foloseau de mișcarea ecologistă sub pretextul ”luptei pentru pace” pentru a crea presiune asupra guvernelor din vestul Europei să nu fie de acord cu amplasarea pe teritoriul lor al primului scut antirachetă american, ”Star Wars”. Sistemul creat în anii 80 era atât de avansat încât a rupt echilibrul nuclear dintre SUA și URSS, iar sovieticii au trebuit să se recunoască înfrânți definitiv în Războiul Rece și au renunțat la susținerea regimurilor comuniste din Europa de Est.
Nu fără rezistență. Șeful KGB din 1988, Vladimir Kriucikov, spunea că a dezvoltat noi metode de a folosi mișcările ecologiste din Occident pentru a se opune proiectelor de înarmare americane, iar în curând au fost descoperite și legăturile Greenpeace cu organizații paravan ale spionajului sovietic.
Șoarecele ecologist și pisica KGB
Legăturile era mai vechi, existând și episoade amuzante ale colaborării. În 1983, un vas al Greenpeace, ”Rainbow Warrior”, a intrat în apele teritoriale ale URSS și a acostat în peninsula Ciukci pentru a proba încălcarea din partea sovietică a moratoriului privind vânarea balenelor. Numai că cei de la Greenpeace l-a informat pe liderul URSS de atunci, fostul șef al KGB Iuri Andropov, asupra acțiunii cu două săptămâni înainte. Membrii echipajului au fost arestați de grăniceri, dar au fost tratați cu neașteptată amabilitate și apoi trimiși acasă. Astfel, Greenpeace a bifat o acțiune de imagine, iar URSS le-a făcut cu generozitate acest hatâr, aceasta fiind doar una dintre multele ocazii în care s-au derulat asemenea farse.
Însă caracterul de farsă al acestor acțiuni nu a scăpat neobservat. În 1989, ministrul Apărării din Marea Britanie, Michael Heseltine, avertiza asupra pericolului ”geopoliticii verzi”, prin care Moscova încerca să-și subordoneze în propriile scopuri mișcările ecologiste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...