IT-ul, investiție crucială pentru infrastructurile critice ale guvernelor

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Investițiile guvernelor în IT cresc de la an la an
Investițiile guvernelor în IT cresc de la an la an
Potrivit rezultatele unui recent studiu dat publicității de Gartner, cheltuielile guvernamentale pentru IT la nivel mondial se estimează că vor totaliza 565,7 miliarde dolari în 2022, în creștere cu 5% față de valorile înregistrate în 2021.

„Ultimii câțiva ani marcați de provocări persistente generate de pandemie au mobilizat un val de activități de transformare digitală în interiorul organizațiilor guvernamentale din întreaga lume,” a declarat Daniel Snyder, analist director la Gartner. „Guvernele desfășoară activități inovatoare prin valorificarea tehnologiei pentru a eficientiza serviciile digitale, pentru a avansa procesele de automatizare și pentru a dezvolta experiențele cetățenilor.”

Se estimează că în 2022 cheltuielile guvernamentale pentru IT vor crește în toate segmentele, cu excepția serviciilor interne și a serviciilor de telecomunicații. Continuând tendința din 2021, se preconizează că software-ul va înregistra în 2022 cea mai puternică creștere în toate segmentele. Deoarece modernizarea sistemelor cu grad mare de vechime de utilizare continuă va fi o prioritate în organizațiile guvernamentale, creșterea segmentului de sisteme de centre de date va continua să scadă în perioada de prognoză, așa după cum reiese și din datele prezentate în tabelul de mai jos.

Guvernele continuă să investească în aplicații software critice care sprijină direct interfețele utilizatorului final, conducând la o creștere puternică în acest segment. Cheltuielile pentru serviciile de telecomunicații vor scădea în 2022, pe măsură ce guvernele reduc cheltuielile pentru sistemele vechi costisitoare în favoarea modelelor de livrare a serviciilor digitale.

Citește și: Încă un pas pentru operaţionalizarea spaţiului digital comun România-Republica Moldova

Anything-as-a-Service (XaaS) câștigă popularitate în cadrul organizațiilor guvernamentale, deoarece oferă o rentabilitate mai bună a investiției, evidențiind cheltuielile IT în timp, făcând bugetarea pentru IT mai previzibilă, evitând în același timp acumularea datoriilor de natură tehnică. Gartner previzionează că până în 2026, majoritatea noilor investiții în IT ale agențiilor guvernamentale vor fi făcute în soluții XaaS.

„Pandemia a accelerat adoptarea de către sectorul public a soluțiilor cloud și a modelului XaaS pentru modernizarea accelerată a sistemelor învechite și implementările de noi servicii,” a subliniat Snyder, completând: „54% dintre directorii IT din mediul guvernamental care au răspuns la sondajul Gartner CIO Survey din 2022 au indicat că se așteaptă să aloce fonduri suplimentare platformelor cloud în 2022, în timp ce 35% vor reduce investițiile în infrastructura învechită și tehnologiile centrelor de date.”

Având în vedere provocările continue cu care se confruntă organizațiile în materie de resurse specializate, XaaS simplifică sarcina organizațiilor guvernamentale de a găsi specialiștii potriviți prin intermediul modelelor de operare XaaS. Modelele de livrare XaaS necesită seturi interne diferite de abilități IT și solicită mai puțin organizațiile de a dezvolta sau dobândi noi competențe IT, adesea greu de găsit și greu de menținut de către organizațiile guvernamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel