Insolvențele se mută în Capitală: Bucureștiul înregistrează un val de falimente!
Scade numărul firmelor intrate...
Decizia S&P de a menţine ratingul Italiei la "BBB", cu două trepte deasupra nivelului junk, este o veste bună pentru Guvernul de la Roma care este într-o dispută cu Comisia Europeană pe tema proiectului său de buget pe 2019 şi care săptămâna trecută a primit o lovitură de la o altă mare agenţie de rating, Moody's, care a retrogradat Italia până la o treaptă deasupra nivelului junk.
Chiar dacă nu a retrogradat ratingul Italiei, S&P a criticat autorităţile de la Roma subliniind că anul următor deficitul fiscal va depăşi ţinta autorităţilor iar datoria publică nu va coborâ, aşa cum preconizează autorităţile.
"Politicile economice şi fiscale ale Guvernului Italiei afectează perspectivele de creştere economică ale ţării, un motor important al traiectoriei raportului datorie guvernamentală-PIB. În opinia noastră, caracteristicilor politicilor economice şi fiscale ale Guvernului au erodat încrederea investitorilor, acest lucru fiind reflectat de creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale" a apreciat S&P, atrăgând totodată atenţia asupra posibilelor probleme cu care se vor confrunta băncile italiene, care deţin pachete mari de obligaţiuni guvernamentale.
Comisia Europeană a respins marţi proiectul de buget pentru 2019 prezentat de autorităţile italiene astfel că Roma are la dispoziţie trei săptămâni pentru a prezenta o nou proiect revizuit. Principala îngrijorare a agenţiilor de rating şi a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern.
S&P prognozează că în 2019 deficitul bugetar al Italiei va urca până la 2,7% din PIB iar datoria publică a Italiei, care anul trecut se situa la 131,2% din PIB, va rămâne stabilă în următorii trei ani. De asemenea, agenţia de evaluare susţine că prognozele de creştere economică ale autorităţilor italiene, care mizează pe un avans de 1,5% în acest an şi unul de 1,6% în 2020, sunt "foarte optimiste" şi a subliniat că propriile sale estimări de creştere au fost revizuite până la 1,1% de la 1,4% atât pentru acest an cât şi pentru anul viitor.
Premierul Italiei, Giuseppe Conte a salutat decizia S&P de a nu modifica ratingul de ţară ca fiind una corectă având în vedere soliditatea economică a Italiei. În schimb, vicepremierul Matteo Salvini a pus sub semnul îndoielii credibilitatea agenţiilor de rating care nu au sesizat criza financiară şi totodată a spus că Guvernul de la Roma nu îşi va modifica proiectul de buget pe 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scade numărul firmelor intrate...
Papa Francisc, reformatorul...
Acționarii au aprobat în AGA un...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Cătălin Leonte, Director...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...