Iulian Chifu: Extinderea cooperării dintre România şi Arabia Saudită în sectorul energetic este de importanţă fundamentală

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Extinderea cooperării dintre România şi Arabia Saudită în sectorul energetic este de importanţă fundamentală, a declarat vineri consilierul de stat Iulian Chifu.

Acesta a ţinut un discurs la recepţia care a celebrat, la Bucureşti, Ziua Naţională a Regatului Arabiei Saudite, ţară pe care a numit-o "unul dintre cei mai solizi parteneri ai României din regiunea extinsă a Orientului Mijlociu".

"Nu este un secret că, în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor internaţionale care au limitat capacitatea Rusiei, extinderea cooperării noastre în sectorul energetic este de importanţă fundamentală", a punctat Iulian Chifu.

În acest context, Chifu a vorbit despre aprofundarea dialogului dintre cele două ţări.

"România va continua să susţină toate măsurile luate pentru a contracara efectele negative asupra securităţii alimentare rezultate din recentele evoluţii. Reafirm angajamentul Guvernului nostru de lua toate măsurile necesare pentru a evita consecinţele negative asupra ţărilor terţe care importă cereale, astfel încât Ucraina şi România vor continua să transporte cereale celor care au nevoie de acestea", a adăugat oficialul.

La rândul său, secretarul de stat în MAE, Daniela Gîtman a vorbit despre "relaţii excelente, de lungă durată" între România şi Regatul Arabiei Saudite şi despre importanţa strategică a regiunii Golfului.

"Atât România, cât şi Arabia Saudită împart angajamentul în promovarea păcii, stabilităţii şi posterităţii şi suntem implicaţi într-un dialog care priveşte problemele regionale şi internaţionale. Ca răspuns la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, România a stat alături de Ucraina şi poporul acestei ţări din primul moment. Vom continua să îi susţinem, cum am făcut şi până acum, cu toată forţa şi abilităţile, la toate nivelurile. Aş vrea să profit de ocazie şi să îmi exprim aprecierea pentru medierea de succes şi oportună a celui mai amplu schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina şi, de asemenea, pentru angajamentul în activităţi umanitare", a adăugat Gîtman.

Ambasadorul Arabiei Saudite la Bucureşti, Mohammed Abdulghani Khayat, a spus că în prezent au loc, în ţara sa, "reforme în aproape toate aspectele societăţii".

"Extindem drepturile femeilor, îmbunătăţim serviciile pentru pelerini musulmani şi investim în mega-proiecte din mai multe industrii, în timp ce ne deschidem ţara pentru turism", a adăugat diplomatul.

 

Citeşte şi: Gazprom majorează planul de investiţii din 2022 la 33,38 miliarde de dolari

 

Producătorul rus de gaze Gazprom a anunţat joi că a majorat programul de investiţii din acest an la 1.980 miliarde de ruble (33,38 miliarde de dolari), o creştere de 222 miliarde de ruble faţă de cifra iniţială, transmite Reuters.

De asemenea, cheltuielile de capital au fost majorate cu 319,1 miliarde de ruble, la 1.750 miliarde de ruble, în urma alocării unor fonduri suplimentare pentru dezvoltarea centrelor de producere a gazelor din peninsula Yamal şi din estul Rusiei.

Separat, Alexei Moiseev, adjunctul ministrului rus de Finanţe, a declarat că se aşteaptă ca cel mai mare producător de gaz al ţării, Gazprom, să plătească dividende interimare.

Dividendele Gazprom reprezintă o problemă sensibilă pe piaţă. Gazprom, al cărui acţionar principal este Guvernul rus, a înregistrat în primul semestru din 2022 un profit net record, de 2.500 miliarde de ruble (41,75 miliarde de dolari), iar Consiliul său de Administraţie a recomandat distribuirea unor dividende intermediare.

La Adunarea Generală Anuală din iulie, acţionarii Gazprom au votat împotriva acordării unor dividende în valoare de 1.240 miliarde de ruble pentru anul 2021, apreciind că plata acestora nu ar fi o mişcare rezonabilă în contextul actual. A fost pentru prima dată din 1998 când Gazprom nu a distribuit dividende.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel