Jaful de un miliard de euro de la Dresda a devenit și mai dramatic

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Obiectele furate de hoți
Obiectele furate de hoți
La o zi după jaful secolului de la Drasda, în care hoții au furat bijuterii dintr-un muzeu în valoare de un miliard de euro, presiunea a crescut și mai mult pentru a-i prinde pe cei care au comis fapta.

Ceea ce a ieșit la iveală avea să șocheze și mai mult. Pumnalul incrustat cu diamante, colierul din perle cât și celelalte artefacte în valoare de un miliard de euro care fuseseră furate, nu erau asigurate, scrie Bloomberg.

Statul Saxonia, cea care este proprietara Muzeului Safe-ul Verde din Dresda, cel care adăpostea bijuteriile, nu le asigurase, o practică standard pentru astfel de situații. Motivul pentru care bijuteriile nu fuseseră asigurate fiind acela că primele depășeau de obicei daunele potențiale pe termen lung, a declarat marți Ministerul de Finanțe al statului.

În timp ce muzeele își asigură lucrările de artă numai atunci când le împrumută altor instituții, adesea nu fac acest lucru pentru colecțiile permanente, a declarat Julia Ries, reprezentant al Aergo Group AG, un asigurător specializat pe bijuterii și obiecte de artă.

Bugetele muzeelor publice sunt limitate, a mai explicat Julia Ries adăugând că banii nu pot înlocui valoarea istorică și artistică a unei astfel de colecți și a concluzionat că în cazul în care bijuteriile nu vor fi recuperate înseamnă că această parte a colecței va fi pierdută pe veci.

Jaful secolului. Bijuterii de un miliar de euro, furate dintr-un muzeu din Dresda

Între timp au fost dezvăluite mai multe detalii ale jafului. Se pare că hoții au dat foc unui transformator care a dus la pana de cutent din muzeu, după care au pătruns printr-o fereastră, au spart rapid o vitrină au luat obiectele și au fugit. Totul nedurând mai mult de câteva minute. Polițiștii nu știu câți hoți au luat parte în total la jaf.

Bild spune că obiectele furate valoarează în jur de un miliard de euro, dar nu a spus de unde știe despre acestă estimare. Oficialii muzeului au spus că respectiva colecție era alcătuită din ansambluri unice de diamante cu o valoare inestimabilă din punct de vedere artistic și istoric și au refuzat să se exprime asupra valorii financiare.

Chiar dacă a devenit clară scara uriașă a pierderii au apărut și vești bune și anume că hoții nu au reușit să smulgă toate giuveierurile dat fiindcă unele dintre ele erau cusute zdravăn de panourile pe care erau expuse iar unul dntre cele mai valoroase și cunoscute piese, Diamantul Verde al Dresdei, este împrumutat Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

A fost stabilită și o recompensă pentru recuperarea celor 15 piese, respectiv 500.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel