Marcel Boloș: România riscă să rămână cu o ”brumă de bani”
România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...
Shoko Sasaki, cel care conduce noua agenţie pentru servicii destinate emigranţilor, a declarat într-o conferinţă de presă că asistenţa acordată emigranţilor este deosebit de importantă şi a promis că sistemul va opera în mod eficient.
Cetăţenii străini cu anumite cunoştinţe de limba japoneză şi calificări profesionale pot solicita un statut de rezident denumit Specified Skilled Worker No. 1, care conferă dreptul de muncă în 14 sectoare, precum construcţii, agricultură, asistenţă medicală, timp de până la maxim cinci ani.
Cetăţenii străini care vorbesc cursiv limba japoneză şi au pregătire profesională în două domenii (construcţii şi construcţii de nave) pot să îşi prelungească şederea prin dobândirea statutului Specified Skilled Worker No. 2. Acest statut permite deţinătorului să îşi aducă şi familia în Japonia şi de asemenea nu există o limită cu privire la de câte ori poate fi reînnoită viza.
Citește și: Războiul dintre Airbus și Boeing, arbitrat de Japonia
Guvernul de la Tokyo se aşteaptă ca până la 345.000 de străini să dobândească viza de tip No.1 pe parcursul următorilor cinci ani, iar cei mai mulţi dintre aceştia (aproximativ 60.000) să lucreze în sectorul asistenţei medicale. Primele vize ar putea fi eliberate începând de la mijlocul lunii aprilie pentru solicitanţii care sunt deja în Japonia şi vor să îşi schimbe statutul, a declarat un oficial din Ministerul Justiţiei.
Introducerea noului sistem de vize este o schimbare semnificativă pentru Japonia, o ţară care a limitat acordarea de vize de lucru doar persoanelor bine pregătite profesional sau celor cu competenţe de vârf precum doctori, avocaţi sau profesori. Însă ţara are nevoie de mai mulţi muncitori străini având în vedere îmbătrânirea populaţiei şi natalitatea scăzută.
Potrivit prognozelor realizate de National Institute of Population and Security Research, populaţia Japoniei ar urma să scadă cu aproximativ 30% în următorii 50 de ani. De asemenea, în anul 2065 persoanele în vârstă de cel puţin 65 de ani ar urma să reprezinte 38% din populaţia totală a Japoniei, faţă de 26,6% în 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...
Banca Națională a României a...
„Ceasul tarifelor vamale...
O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...
Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...
Ministrul Investițiilor și...
În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...
Mecanismul a fost introdus pentru a proteja statele...
Chatbot-ul dezvoltat de...
Piețele bursiere europene rămân pe un trend ascendent,...
Puține bănci occidentale s-au bucurat de o astfel de...
Senatul SUA l-a confirmat luni...
Anul 2025 aduce un val de...
Guvernul reorganizează...
Presiune mai mare asupra...
eMAG și HeyBlu, companie de servicii financiare deținută...
China dezvoltă un complex militar uriaș în vestul...
Legislația muncii din România...
Bugetul Ministerului Energiei,...
Guvernul urmează să aprobe,...
Elena Cristian, analist DC...