ANAF nu mai are voie să taxeze dublu! Lege clară pentru stocarea energiei
Parlamentul României urmează să...
Investitorii se orientează din nou către active riscante
Randamentele obligațiunilor americane au continuat să crească de la cel mai redus nivel din ultimele șase luni, aurul a rămas aproape de minimul ultimelor două săptămâni și jumătate, iar petrolul brut s-a redresat de la cel mai scăzut nivel din aproape patru ani, în condițiile în care investitorii au început să se reorienteze către active mai riscante, în detrimentul valorilor de refugiu tradiționale.
Bursa de la Tokyo înregistrează un salt semnificativ
Revenirea de 5,6% a indicelui japonez Nikkei .N225 a depășit cu mult celelalte piețe regionale, după ce secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și reprezentantul comercial Jamieson Greer au fost desemnați să conducă negocierile comerciale cu Tokyo.
Îngrijorări ale mediului de afaceri american
Liderii din mediul de afaceri american au început, de asemenea, să vorbească despre daunele pe care războiul comercial global al președintelui Donald Trump le-ar putea provoca economiei și piețelor financiare. Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat luni asupra inflației și a unei posibile încetiniri a economiei americane.
Trump rămâne inflexibil în relația cu China
Totuși, Trump a rămas inflexibil în privința Chinei, promițând tarife suplimentare de 50% dacă Beijingul nu va retrage tarifele vamale de retorsiune împotriva Statelor Unite. Beijingul a declarat marți că nu va accepta niciodată „natura de șantaj” a amenințărilor tarifare americane.
Indicele Hang Seng și piețele din China continentală cresc
În ciuda contextului tensionat, indicele Hang Seng (.HSI) din Hong Kong a urcat cu 1,7% în primele tranzacții. Acțiunile de tip „blue chip” din China continentală (.CSI300) au adăugat 0,6%.
Slăbirea yuanului
Yuanul chinezesc (CNH=D3) s-a depreciat până la 7,36 pentru un dolar pe piața offshore, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni.
O rază de speranță din partea SUA
„Este important de remarcat că începe să apară o mică rază de soare, lăsând loc speranței că Statele Unite sunt într-adevăr deschise la negocieri comerciale... cel mai important fiind Japonia, cu secretarul Trezoreriei Bessent”, a declarat Tapas Strickland, responsabil pentru economie de piață la National Australia Bank.
Volatilitate extremă în piețe
Totuși, Strickland a observat că volatilitatea rămâne extrem de ridicată, indicele VIX (.VIX) atingând nivelul 60 peste noapte – un eveniment rar.
Indicele KOSPI din Coreea de Sud (.KS11) a crescut cu 1,3%, iar indicele principal al acțiunilor australiene (.AXJO) a câștigat 1%. În schimb, indicele bursier de referință al Taiwanului (.TWII) a scăzut cu 3%, după ce luni a avut cea mai proastă zi, înregistrând o scădere de 10%. Principalul producător de semiconductori din Taiwan se confruntă cu o taxă de 32% impusă de Washington.
Creșteri în Europa și SUA
Contractele futures paneuropene STOXX 50 (STXEc1) au avansat cu 2,2%. Contractele futures pe S&P 500 american (EScv1) au crescut cu 0,9%, după ce indicele la vedere (.SPX) a încheiat o sesiune volatilă luni cu o pierdere de 0,2%.
Oscilații puternice pe Wall Street
Wall Street a oscilat între pierderi mari și câștiguri pe parcursul sesiunii, investitorii fiind agitați de știrile privind tarifele vamale. Un articol de presă care sugera că Trump ar lua în calcul o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor pentru toate țările, cu excepția Chinei, a determinat temporar creșteri ale acțiunilor americane. Însă informația a fost respinsă de Casa Albă, care a calificat-o drept „fake news”.
Comentariile analiștilor
„Semnele arată că, dacă piața aude ceea ce vrea să audă, activele riscante ar putea exploda în sus”, a spus Chris Weston, șeful cercetării la Pepperstone. „Totuși, efectul net al știrilor zilei a fost puțin pozitiv, iar titlurile pe care piața voia cu adevărat să le creadă s-au dovedit false”, a adăugat el.
„Aș spune că ceea ce s-a întâmplat corespunde mai degrabă unui rally într-o piață bear, pe care traderii ar trebui să-l trateze cu prudență, decât unui punct de inflexiune real spre o tendință ascendentă de durată.”
Randamentele obligațiunilor cresc
Randamentul obligațiunii americane pe 10 ani (US10YT=RR) a crescut marți cu 6 puncte de bază, ajungând la 4,216%, după un salt de 17 puncte de bază luni, de la cele mai joase niveluri din ultimele șase luni. Acest avans a permis și randamentelor obligațiunilor guvernamentale japoneze să se îndepărteze de minimele recente, randamentul pe 10 ani (JP10YTN=JBTC) crescând cu 12,5 puncte de bază, până la 1,235%.
Dolarul se stabilizează după creșterea recentă
Dolarul american a scăzut ușor față de un coș de șase valute majore (=USD), după o apreciere de 1,2% în două zile, pornind de la un minim de șase luni.
Inițiativa UE și reacțiile tarifare
Comisia Europeană a declarat luni că a propus un acord tarifar „zero pentru zero” pentru a evita un război comercial cu SUA. Miniștrii UE au convenit să acorde prioritate negocierilor, dar să răspundă cu tarife de 25% asupra anumitor importuri americane.
Valutele de risc și aurul
Revenirea petrolului
Petrolul brut a avut o revenire puternică după ce luni atinsese cel mai scăzut nivel din aproape patru ani.
Contractele futures pe Brent (LCOc1) au crescut cu 1,26%, ajungând la 65,02 dolari pe baril, iar contractele futures pe țițeiul american West Texas Intermediate (CLc1) au crescut cu 1,52%, până la 61,61 dolari pe baril.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Parlamentul României urmează să...
Senatul dezbate la Comisia de...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Una dintre companiile care...
Pe fondul tensiunilor...
Persoanele fizice care au...
Peste 14.000 de proiecte de...
În ciuda speculațiilor tot mai...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul a aprobat miercuri o...
Guvernul prelungește cu cinci...
Curs valutar BNR, 16 aprilie...
Analistul Adrian Negrescu trage...
Într-o lume în care...
Acțiunile producătorilor...
O nouă scădere impresionantă a...
Este o listă întreagă de...
O încercare de a evita noile...
Președintele american Donald...
Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...
Calendarul fiscal al lunii...
APCE (Asociaţia Prosumatorilor...
Industria farmaceutică amenință...
Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...