Reuniunile Băncii Mondiale s-au încheiat fără nici un răspuns clar
Majoritatea participanților au...
Preşedintele american, Joe Biden, îl va primi vineri, 13 ianuarie, la Washington, pe premierul japonez, Fumio Kishida, a anunţat marţi Casa Albă, citată de AFP.
Cei doi lideri urmează să discute o serie de subiecte diplomatice fierbinţi, în special Coreea de Nord, Ucraina, China, economia sau chiar schimbările climatice, a precizat purtătoarea de cuvânt a executivului, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.
Această vizită are ca scop "dezvoltarea în continuare a legăturilor dintre guvernele, economiile şi popoarele noastre", a adăugat Karine Jean-Pierre.
Pe parcursul anului trecut, Joe Biden şi Fumio Kishida "au lucrat în strânsă legătură pentru a moderniza alianţa dintre Statele Unite şi Japonia", inclusiv o "aprofundare a cooperării lor în domeniul tehnologiilor avansate", precum şi pentru dezvoltarea unei regiuni "Indo-Pacific libere şi deschise", cu referire la regiunea geografică Asia-Pacific, potrivit comunicatului.
De asemenea, preşedintele american îşi va reînnoi sprijinul acordat preşedinţiei japoneze a G7 şi mandatului său de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Casei Albe.
Republicanii preiau marţi controlul Camerei Reprezentanţilor a SUA, decişi să-i ceară socoteală preşedintelui democrat Joe Biden, dar ei trebuie mai întâi să depăşească disensiunile lor interne asupra alegerii liderului acestei camere a Congresului, relatează AFP.
În urma alegerilor de la jumătatea mandatului, Joe Biden va trebui să se înţeleagă cu un Congres divizat, în care democraţii săi au păstrat controlul Senatului, dar l-au pierdut pe cel al Camerei Reprezentanţilor.
Republicanii au promis că vor profita de această poziţie politică pentru a deschide o serie de anchete împotriva administraţiei Biden, evocând de pildă afacerile fiului acestuia, Hunter Biden, retragerea din Afganistan sau modul în care a fost gestionată pandemia.
Dar înainte de a lansa asemenea ostilităţi, republicanii trebuie să cadă de acord asupra persoanei care va conduce Camera Reprezentanţilor, ceea ce nu este uşor, date fiind diviziunile profunde din interiorul propriei lor formaţiuni.
Kevin McCarthy, care din 2014 este liderul grupului republican din Cameră, este marele favorit pentru a-i lua locul democratei Nancy Pelosi în votul ce va avea loc chiar marţi.
Însă acest congresman din California pare fragilizat de contraperformanţa republicanilor la alegerile de la jumătatea mandatului, iar un număr de congresmeni fideli fostului preşedinte Donald Trump îl acuză pe McCarthy că nu este suficient de conservator şi ei ar putea astfel să se împotrivească alegerii acestuia.
Cinci congresmeni republicani au spus de altfel public că nu-l vor vota. ''Kevin nu crede în nimic, nu are nicio ideologie'', a remarcat Matt Gaetz, membru al Camerei ce reprezintă statul Florida. Iar fără sprijinul acestora, alegerea lui Kevin McCarthy în primul tur pare compromisă, întrucât republicanii au 222 de mandate în Cameră şi au nevoie de cel puţin 218 voturi pentru.
În acest scenariu, reprezentanţii Camerei vor continua să voteze până când îşi vor alege un preşedinte. Totuşi, Kevin McCarthy pare că ar fi oferit garanţii acestei aripi conservatoare pentru a nu se repeta istoria din 2015, când a pierdut conducerea Camerei tot după o frondă a aripii de dreapta a partidului. Pe de altă parte, el nu poate nici să meargă prea departe cu astfel de garanţii, pentru că atunci riscă să provoace nemulţumiri în rândul aripii republicane moderate.
Dar cu toate că marja de manevră a lui Kevin McCarthy pare să fie redusă, el nu are deocamdată un concurent credibil, singura alternativă vehiculată, însă cu şanse reduse, fiind Steve Scalise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Majoritatea participanților au...
Există însă și o veste mai...
Arieratele bugetului general...
A locui în apropierea familiei...
Tarifele impuse de Donald Trump...
Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...
Bursa fascinează la fel de mult...
Vacanțele rimează uneori cu...
Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...
Au fost angate o serie de negocieri.
Toyota Motor a anunțat că...
Privind dincolo de aspectele politice, China este o...
Cătălin Leonte, directorul...
Grupaj de știri.
Ministerul Energiei a lansat în...
Oficialii Băncii Centrale...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
A doua putere economică mondială își propune să domine...
În deșertul arid al Arizonei,...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...