Joe Biden face cadoul promis studenților americani în campania electorală
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Firește că decizia a fost criticată de unii și de alții
Firește că decizia a fost criticată de unii și de alții
Preşedintele american Joe Biden a anunţat o ştergere parţială a uriaşei datorii reprezentate de creditele studenţilor, decizie despre care a spus că este 'responsabilă şi justă', în faţa unei opoziţii republicane care îl acuză că alimentează inflaţia, relatează AFP.

Preşedintele democrat, care pune astfel în practică o promisiune de campanie, a dat asigurări că de această măsură "vor beneficia în primul rând toate familiile din clasa medie şi populară". Măsura, anunţată cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile de la mijloc de mandat, care sunt în mod tradiţional dificile pentru partidul prezidenţial, vizează persoanele care câştigă mai puţin de 125.000 de dolari pe an.

Decizia şterge 10.000 de dolari pentru persoanele care nu au beneficiat de o bursă federală pentru studiile universitare şi 20.000 de dolari pentru cele, cu mijloace mai modeste, care au primit una. Conform unei estimări a Universităţii Pennsylvania, numai ştergerea a 10.000 de dolari va costa circa 300 de miliarde de dolari.

Măsura merită nu doar din motive de justiţie socială, ci şi pentru ca "America să câştige competiţia economică a secolului al XXI-lea" datorită educaţiei, a explicat Joe Biden într-o alocuţiune la Casa Albă. "Cum o vom finanţa? Prin ceea ce am făcut", şi anume prin reducerea deficitului, a mai argumentat el.

Planul a fost anunţat după luni de reflecţie la Casa Albă asupra acestei chestiuni, care a fost de asemenea un subiect sensibil pentru administraţiile precedente. Executivul era îngrijorat în special de faptul că măsura ar putea alimenta o inflaţie deja galopantă.

Datorii uriașe 

Senatorii democraţi Chuck Schumer şi Elizabeth Warren au salutat decizia, într-un comunicat comun, spunând că este "un pas uriaş spre rezolvarea crizei datoriei studenţilor". În schimb, Şefa Partidului Republican, Ronna McDaniel, a afirmat că măsura "îi pedepseşte nedrept pe americanii care au economisit pentru universitate sau au ales o carieră diferită". De asemenea, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat că măsura este "incredibil de nedreaptă". "Este o lovitură pentru toate familiile care au făcut sacrificii pentru a economisi pentru universitate, pentru toţi absolvenţii care au rambursat (banii)", a precizat el într-un comunicat.

Unii experţi, inclusiv dintre cei consideraţi mai grabă apropiaţi de tabăra democrată, au spus că acest gest financiar este riscant într-un moment în care SUA se confruntă deja cu o creştere semnificativă a preţurilor. Totuşi, măsura ar urma să fie primită cu uşurare de multă lume, într-o ţară unde universităţile pot cere taxe anuale de la 10.000 la 70.000 de dolari, iar numeroşi studenţi îşi încep viaţa profesională cu datorii uriaşe.

Conform estimărilor guvernului, datoria medie a studenţilor americani când obţin diploma este de 25.000 de dolari, o sumă care necesită ani şi uneori decenii pentru a fi rambursată. În total, circa 45 de milioane de debitori din ţară datorează colectiv 1.600 de miliarde de dolari, conform Casei Albe.

Biden a mai anunţat că un moratoriu asupra rambursării împrumuturilor studenţilor, instaurat în timpul pandemiei de COVID-19, va fi prelungit până la finalul anului, dar că ulterior, după deducerea ajutoarelor anunţate miercuri, vor trebuie reluate rambursările. 

Citește și Locuri de muncă pentru români în Belgia, Germania şi Olanda. Vezi oferta

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile 42.055 locuri de muncă la nivel naţional.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (3.462); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.553); lucrător comercial (2.154); manipulant mărfuri (1.812); agent de securitate (1.319); montator subansamble (1.212); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.059); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.031); confecţioner-asamblor articole din textile (818); lăcătuş mecanic (707).

Din cele 42.055 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.507 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; referent; profesor învăţământ gimnazial etc.), 9.724 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant mărfuri; agent de vânzări; Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel