Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Borrell a declarat reporterilor de la Bruxelles că va înainta miercuri o propunere oficială celor 27 de guverne membre ale UE, înaintea unui summit al liderilor blocului care va avea loc joi și vineri.
Acesta a propus ca restul de 10% din veniturile confiscate să ajungă la bugetul central al UE pentru a stimula capacitatea de apărare a industriei ucrainene.
"Dacă facem asta, rușii nu vor fi foarte fericiți", a spus Borrell. "Suma de bani - trei miliarde (de euro) pe an - nu este extraordinară. Dar nu este neglijabilă".
Este posibil ca discuțiile să nu rezulte cu o decizie cu privire la propunere, ci mai degrabă o discuție inițială pe marginea acesteia, au declarat oficialii.
Inițial, oficialii europeni au discutat despre utilizarea profiturilor din activele înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Aproximativ 70% din toate activele rusești imobilizate în Occident sunt deținute la depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deține echivalentul a 190 de miliarde de euro în valoare de diverse valori mobiliare și numerar ale băncii centrale rusești.
Un oficial de rang înalt al UE a declarat săptămâna trecută că activele rusești înghețate în Uniunea Europeană sunt susceptibile să genereze între 15 și 20 de miliarde de euro în profituri după impozitare până în 2027, în funcție de ratele dobânzilor la nivel mondial.
În ultimele săptămâni, aceștia s-au concentrat din ce în ce mai mult asupra modului în care să ajute Ucraina din punct de vedere militar, în condițiile în care forțele de la Kiev, lipsite de muniție, se luptă pentru a reține invazia Rusiei, în timp ce un pachet major de ajutor militar american este blocat în Congresul SUA.
Borrell a declarat că unii membri ai UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aspectele juridice, iar alții cu privire la efectul asupra piețelor financiare. Cu toate acestea, el a precizat că Banca Centrală Europeană a fost consultată îndeaproape pe măsură ce personalul UE a elaborat propunerea.
Unele guverne și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Moscova ar putea riposta prin confiscarea activelor companiilor occidentale deținute în Rusia.
Însă Borrell a susținut că a sosit momentul să se ia o decizie, care va avea nevoie de acordul unanim al membrilor UE pentru a fi adoptată această propunere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...