Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
JPMorgan Chase & Co. schimbă modul în care calculează emisiile de gaze cu efect de seră care decurg din finanțarea pe care o acordă companiilor de petrol și gaze. Gigantul de pe Wall Street, condus de directorul general Jamie Dimon, a declarat că adaugă în calcul finanțarea producției de energie cu emisii zero de dioxid de carbon.
"O concentrare singulară asupra combustibililor fosili nu va reuși să realizeze cu succes tranziția necesară a sistemului energetic global", a scris banca în raportul său anual privind clima. "Sprijinirea dezvoltării rapide a energiei cu emisii zero de carbon" va "ajuta la înlocuirea combustibililor fosili și la reducerea emisiilor".
În calitate de cel mai mare bancher din domeniul energiei, JPMorgan este frecvent ținta criticilor privind rolul Wall Street în criza climatică. În același timp, banca este unul dintre cei mai importanți aranjori americani de obligațiuni verzi, ceea ce o face vulnerabilă în fața republicanilor care încearcă să protejeze industria combustibililor fosili.
Banca a declarat că nu caută să favorizeze niciuna dintre cele două tabere din domeniul climei. Tranziția energetică necesită investiții anuale de 4 trilioane de dolari, a declarat Dimon în raport, ceea ce aduce cu sine "potențialul de a genera un val de creștere și oportunități pe care lumea nu l-a mai văzut de la prima revoluție industrială".
Miercuri, JPMorgan a declarat că separă emisiile Scope 1 și 2 ale clienților din sectorul petrolier și al gazelor naturale - o mare parte dintre acestea provenind din scurgeri de metan și de gaze de ardere - de emisiile Scope 3 ale acestora, sau de utilizarea finală a produselor clienților. Conform unui raport recent al Wood Mackenzie, emisiile Scope 3 reprezintă până la 95% din totalul emisiilor de carbon ale companiilor de petrol și gaze.
Conform noului plan al JPMorgan de calculare a progresului său ecologic, emisiile Scope 3 finanțate vor fi combinate cu "activitatea de generare a energiei fără emisii de carbon" pe care o finanțează, cum ar fi energia solară, eoliană și hidroelectrică, precum și energia nucleară. Banca numește acest lucru "obiectiv privind mixul energetic", afirmând că noul său obiectiv este de a reduce intensitatea carbonului din portofoliul său de finanțare a mixului energetic cu 36% (folosind o bază de referință din 2019) până în 2030. Obiectivul privind mixul energetic, a declarat banca, este menit să "reflecte realitatea că trebuie să acordăm prioritate și unei dezvoltări semnificative a surselor de energie curată".
La fel ca majoritatea colegilor săi, JPMorgan a stabilit ținte intermediare de decarbonizare pentru cele mai intense zone cu emisii de carbon din bilanțul său, inclusiv pentru petrol și gaze. Deși împrumuturile acordate companiilor producătoare de combustibili fosili reprezintă doar 3% din portofoliul de împrumuturi de 1.150 de miliarde de dolari al JPMorgan, emisiile Scope 3 ale acestor companii sunt de departe cel mai mare contribuitor la emisiile finanțate ale băncii, generând o poluare cu gaze cu efect de seră de cinci ori mai mare decât următorul sector cu cele mai mari emisii.
BloombergNEF a avertizat că, până în 2030, băncile trebuie să acorde împrumuturi de patru ori mai mari pentru preocupările legate de energia curată decât pentru companiile care utilizează combustibili fosili, pentru ca planeta să evite cea mai gravă criză climatică. Cu șase ani înainte de final, raportul mediu este în prezent mai apropiat de 1 la 1. JPMorgan s-a situat la 0,7 începând cu 2021.
"Așteptarea ca sectorul serviciilor financiare să rezolve singur criza climatică este puțin deplasată față de realitate", a declarat Heather Zichal, șefa globală de sustenabilitate a băncii. "Oricât de mult am putea oferi finanțare sectorului de petrol și gaze, suntem, de asemenea, o forță uriașă în domeniul finanțării ecologice."
Ramaswamy Variankaval, șeful global al JPMorgan pentru consultanță corporativă și soluții sustenabile, a declarat că noua metodologie a băncii "ne aliniază mai bine atât cu scenariul de bază, cât și cu realitatea din teren". În practică, aceasta înseamnă că banca ar putea înregistra o scădere a obiectivului său de finanțare a emisiilor fără a reduce suma de bani pe care o direcționează către industria petrolieră și a gazelor, deși Variankaval a spus că se așteaptă ca, pe măsură ce banca oferă mai mult capital pentru proiecte de energie curată, în cele din urmă "să înlocuiască sursele de energie cu intensitate mai mare de carbon".
Un purtător de cuvânt al Centrului pentru soluții climatice și energetice a declarat că "cheia este de a investi în tehnologiile curate fără a crește investițiile în combustibilii fosili tradiționali. Vreți ca numitorul să includă o cantitate tot mai mare de energie curată și o cantitate tot mai mică de combustibili fosili - iar această schimbare trebuie să fie transparentă pe parcursul mai multor ani".
JPMorgan a dezvăluit și alte câteva actualizări în raportul său privind clima, inclusiv obiectivele de decarbonizare pentru două noi sectoare: transportul maritim și aluminiul. Banca are acum obiective de finanțare net-zero pentru opt dintre cele mai poluante industrii.
Banca cu sediul la New York a precizat că toate obiectivele sale noi și cele existente vor fi aliniate la scenariul Net Zero Emisii până în 2050 al Agenției Internaționale pentru Energie. Obiectivele anterioare au fost stabilite în funcție de scenariul de dezvoltare durabilă al AIE, care urmărește să atingă emisii nete zero
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...