Jucării vândute online, un pericol. UE, rugată să intervină

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Prezintă defecte periculoase
Prezintă defecte periculoase
Sectorul european al jucăriilor a solicitat, miercuri, Uniunii Europene (UE) să fie mult mai severă faţă de pieţele online unde numeroase jucării puse în vânzare nu respectă normele de securitate, transmite AFP.

Dintre cele aproximativ 200 de jucării fără marcă achiziţionate de la terţi vânzători de pe patru "marketplaces" din Europa, "97% nu sunt conforme cu Directiva europeană cu privire la securitatea jucăriilor iar 76% din jucăriile testate prezintă defecte care le fac periculoase pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani", afirmă într-un comunicat comun Federaţia franceză a industriilor jucăriilor şi puericulturii (FJP) şi Toy industries of Europe (TIE).

Printre jucăriile testate, care au fost achiziţionate la preţuri reduse de pe platformele online Wish, AliExpress, Amazon şi eBay, unele prezintă "un risc de sufocare din cauza micilor piese care se desprind uşor" sau "o concentraţie de ftalaţi de mai multe ori peste limita autorizată de UE", se arată în comunicat.

De asemenea, au fost descoperite "pistoale de jucărie ale căror săgeţi care pot provoca răni, jucării din lemn cu o sfoară prea lungă şi cu care copilul se poate strangula", a declarat directorul general de la FJP, Bruce Aiglehoux. Aceasta în contextul în care consumatorii se aprovizionează din ce în ce mai mult de pe Internet, iar criza sanitară nu face decât să întărească fenomenul. Comerţul online reprezintă, deja, 28% din vânzările totale de jucării în Franţa în 2019, creştere de 7% în ritm anual, însă "odată cu Covid-19, am văzut o creştere foarte puternică a acestui canal de distribuţie", afirmă Frédérique Tutt, expert la firma de cercetare de piaţă NPD.

Citește și Normele pentru redeschiderea creşelor, grădiniţelor, after-school-urilor

Revizuirile prevăzute a avea loc în 2020 asupra reglementărilor europene (Directiva e-commerce din 2001 şi Directiva Securitatea Generală a produselor-2001/95/UE), "prezintă oportunitatea de a defini noi obligaţii care să constrângă pieţele să facă mai mult pentru a preveni, reacţiona şi filtra activităţile vânzătorilor terţi", afirmă reprezentanţii FJP şi TIE. În acest sens, platformele online ar trebui să poată controla "dacă producătorul a efectuat o procedură de evaluare a conformităţii şi a pus la punct o documentaţie tehnică conformă cu cerinţele impuse de UE", se mai arată în comunicatul celor două organizaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel