Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Jumbo şi-a menţinut estimările de creştere din acest an dar a anunţat că o majorare "necontrolată" a costurilor a determinat retailerul elen să îngheţe temporar deciziile de investiţii pentru 2024, transmite Reuters.
Jumbo, care operează 53 de magazine în Grecia şi încă 29 în România, Bulgaria şi Cipru, a informat luni că profitul net în 2022 ar putea ajunge la limita superioară a estimărilor, de 174-195 milioane de euro.
Conform planificării, Jumbo intenţiona să deschidă trei magazine în Romania şi un altul în Cipru până în 2023. Dar compania a amânat temporar orice decizii de investiţii pentru 2024, din cauza creşterii "necontrolate" a costurilor şi a posibilelor efecte secundare. În România, Jumbo are 16 magazine, transmite Agerpres.
Dacă valoarea totală a investițiilor europene în China s-a menținut la cote ridicate în ultimii ani, acest lucru se datorează câtorva grupuri mari, majoritatea germane, scrie cotidianul economic Les Echos. În același timp, acest lucru arată o tot mai mare încredere a altor state în a doua economie a lumii.
La 6 septembrie, gigantul german BASF a inaugurat cu mare fast noua sa uzină chimică din provincia Guangdong, în sudul Chinei.Când va fi finalizată, în 2030, întreprinderea va deveni unul dintre cele mai mari trei situri BASF din lume. O investiție de 10 miliarde de euro. În mod neobișnuit, vicepremierul chinez, Han Zheng, a fost prezent la inaugurare, în timp ce agenția oficială de presă Xinhua a văzut în această nouă fabrică angajamentul Chinei "de a-și deschide și mai mult porțile într-un context de creștere a protecționismului comercial".
Cu toate acestea, în spatele retoricii, această investiție record a BASF este copacul care ascunde pădurea. Vremea în care companiile se grăbeau să intre cu capul înainte în China s-a încheiat, după cum arată un studiu realizat de Rhodium Group, care aruncă o nouă lumină asupra investițiilor europene în China.
Germanii, în forță
Deoarece, deși valoarea totală a investițiilor a rezistat destul de bine în ultimii ani, acest lucru se datorează de fapt câtorva mari companii europene, majoritatea germane, notează Rhodium. "Primii zece investitori europeni în China în ultimii patru ani au reprezentat în medie 80% din totalul investițiilor directe europene în această țară", se arată în studiu. Doar germanii Volkswagen, BMW, Daimler și BASF au reprezentat o treime din sumele investite de Bătrânul Continent!
Pentru ceilalți, situația este foarte diferită: "Multe alte companii prezente în China își frânează noile investiții, practic nicio companie europeană nouă nu a ales să intre pe piața chineză în ultimii ani, iar achizițiile de companii chinezești au stagnat", scrie Rhodium, pentru care există "un decalaj din ce în ce mai mare în modul în care companiile europene percep echilibrul dintre riscurile și oportunitățile de pe piața chineză".
Achizițiile au scăzut
Numărul tranzacțiilor de peste 1 milion de euro este în scădere. Există mai puțin de 150 de tranzacții pe an, adică jumătate față de acum zece ani", spune Agatha Kratz, unul dintre autorii studiului. Acest lucru arată că economia chineză nu este atât de deschisă precum pretind liderii săi. Pe măsură ce o economie se maturizează, ar trebui să ne așteptăm ca tranzacțiile să crească. Lipsa de transparență contabilă și închiderea granițelor Chinei din cauza politicii "zero Covid" au încetinit fuziunile și achizițiile.
În timp ce pandemia a încetinit ritmul general al investițiilor, Rhodium nu crede că o eliminare treptată a restricțiilor de sănătate va încuraja noi firme să intre pe piața chineză și să inverseze tendința de concentrare a investițiilor.
”Zero Covid” și războiul din Ucraina obligă marile companii să își reconsidere expunerea la China", continuă Agatha Kratz. Condițiile dificile de pe piață, preferința pentru companiile autohtone, întrebările legate de dinamica de creștere a Chinei nu sunt noi, dar devin din ce în ce mai puțin suportabile. Prin urmare, există un risc mare de a se mări decalajul "între "cei câțiva aleși" și toate companiile europene care își reduc expunerea la China, fie prin reducerea amprentei lor pe teren, fie prin investiții pe alte piețe", spune Rhodium.
Decuplarea companiei-mamă de filiala chineză
În cazul acelor societăți care rămân investite integral în China, se constată o "decuplare" tot mai mare între filială și restul grupului. Închiderea frontierelor, reglementările chineze și restricțiile americane le determină din ce în ce mai mult să își localizeze personalul, lanțurile de aprovizionare și fluxurile de date în China (China interzice exportul așa-numitelor date sensibile).
Investițiile sunt adesea ridicate, dar acesta este prețul de plătit pentru a încerca să protejeze "valoarea investițiilor anterioare" în fața unei concurențe locale din ce în ce mai acerbe (de exemplu, în sectorul auto) și într-un mediu "mai riscant" în China și în lume. Riscul este ca diferența dintre sediul central european și filiala chineză să se mărească sau să apară alte probleme, cum ar fi cele legate de reputație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...