KazMunayGas pregătește o ofertă publică iniţială la bursă de peste 6 miliarde dolari

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grupul KazMunayGas, proprietarul KazMunayGaz International, a finalizat planurile pentru o ofertă publică iniţială la bursă care ar putea să genereze până la 6,5 miliarde dolari şi ar putea fi cel mai mare IPO realizat vreodată în Asia Centrală, informează Financial Times, citând surse din apropierea acestui dosar. 

Potrivit FT, bancherii s-au deplasat în Kazahstan pentru intermedierea acestui IPO, care ar putea evalua grupul KazMunayGas între 25 şi 26 miliarde de dolari şi care ar presupune listarea la bursă a unui pachet de 20-25% din acţiunile companiei. Autorităţile kazahe intenţionează să listeze KazMunayGas la bursa de la Londra şi pe o bursă locală, fie la Almata fie la Astana, dar sursele au avertizat că procesul înaintează încet, iar listarea ar putea să aibă loc abia la finele lui 2019.

KazMunayGas (KMG), care anul trecut a avut o producţie de aproximativ 500.000 de barili echivalent petrol pe zi, este cel mai important activ aflat în proprietatea statului kazah. Grupul are rezerve dovedite de 683 milioane tone de petrol şi, de asemenea, are o participaţie de 17% la proiectul Kashagan. În 2017 a raportat un profit operaţional de 3,7 miliarde dolari, la o cifră de afaceri de 14,75 miliarde dolari.

Cel mai mare acţionar la KazMunayGas este Samruk, fondul suveran de investiţii din Kazahstan, care deţine 90% din acţiuni, iar restul se află în proprietatea Băncii Naţionale din Kazahstan. KMG ale legături strânse cu Vitol, cel mai mare trader independent de energie din lume, care a acordat companiei miliarde de dolari în cadrul unor tranzacţii de tip cash pentru ţiţei.

Compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas face parte dintr-un amplu program de privatizare şi reforme lansat de preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, în 2015 după ce scăderea preţului petrolului a afectat economia kazahă dependentă de exporturile de materii prime.

KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International, care deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operaţiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump

pixel