Kremlinul comunică motivul pentru care a oprit gazele spre Europa prin Nord Stream 1
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Kremlinul comunică motivul pentru care a oprit gazele spre Europa prin Nord Stream 1
Kremlinul comunică motivul pentru care a oprit gazele spre Europa prin Nord Stream 1
Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei impuse în contextul războiului din Ucraina sunt de vină pentru oprirea furnizării de gaze naturale către Europa.  

Declarația a fost făcută luni de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Într-unul dintre cele mai neechivoce comentarii de până acum despre conflictul dintre Moscova și Europa de Vest cu privire la aprovizionarea cu energie, Peskov, a spus că problemele cu pomparea gazului au apărut "din cauza sancțiunilor".

„Problemele cu aprovizionarea cu gaze au apărut din cauza sancțiunilor impuse țării noastre de statele occidentale, inclusiv Germania și Marea Britanie. Nu există alte motive”, a spus Peskov.

Compania rusă Gazprom a anunţat vineri suspendarea totală, pe temen nedefinit, a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream, oficial invocând o scurgere de ulei la o turbină.

Anunțul a fost făcut chiar în ziua în care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmase că a sosit momentul ca UE să impună un plafon tarifului pentru gazul natural rusesc, după ce ţările din G7 conveniseră să impună astfel de plafoane pentru petrolul importat din Rusia.

Germanii spun că turbinele Gazprom pot fi reparate în paralel cu continuarea livrărilor de gaz

Această afirmație este însă respinsă de guvernele și de specialiștii din Occident.

Compania rusă Gazprom a anunțat că suspendarea furnizării de gaze către Europa prin Nord Stream 1 va fi prelungită pe termen nedeterminat, deoarece trebuie reparate "scurgerile de ulei" ale turbinelor.

Însă compania germană Siemens Energy, care a fabricat turbinele pe care le utilizează gazoductul Nord Stream 1, a declarat că scurgerile de ulei pot fi remediate în paralel cu continuarea livrărilor de gaze.

Anunțul Gazprom a adus la o nouă creștere a prețurilor gazelor naturale și a afectat bursele internaționale.

Citește și: Furnizorii critică noua OUG pe energie, 119/2022: În loc să facă ordine şi să soluţioneze probleme, creează haos

Furnizorii de energie din România: Noua OUG 119/2022 a fost făcută fără consultarea reală a pieţei.

Noua Ordonanţă 119/2022, menită să guverneze piaţa de energie a fost făcută în mare grabă, fără o consultare reală a participanţilor din domeniu, avertizează reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

"În loc să facă ordine şi să soluţioneze probleme, noua OUG creează haos şi loveşte - prin măsurile adoptate - în toţi operatorii pieţei de energie, periclitând securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România. Dorim să fim bine înţeleşi: nu suntem împotriva taxării unor venituri extraordinare, înţelegem necesitatea contribuţiei de solidaritate în cazuri punctuale ale unor câştiguri ieşite din tipar. Ce nu înţelegem este lipsa totală de transparenţă, modul în care s-a elaborat şi aprobat acest act normativ, care guvernează piaţa de energie. Sunt multe prevederi neclare în actul normativ cu un mare impact negativ asupra activităţii furnizorilor, traderilor şi producătorilor, şi care, în final periclitează securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România", a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.

În acelaşi context, furnizorii de energie din România solicită autorităţilor să se revină asupra Ordonanţei, acolo unde sunt neclarităţi, iar în cadrul consultărilor cu participanţii la piaţă să se găsească acele soluţii care să asigure o bună funcţionare a pieţei de energie, a operatorilor şi sprijinul atât de necesar consumatorilor în această perioadă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel