Kristalina Georgieva, mai aproape de șefia FMI

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
FMI a anunţat joi aprobarea unei reforme a statutului său pentru a elimina limita de vârstă impusă postului de director general, eliminând astfel ultimul obstacol din calea numirii reprezentantei Bulgariei, Kristalina Georgieva, pentru a o înlocui pe Christine Lagarde, viitoare şefă a Băncii Centrale Europene, relatează AFP.

"Din 1951, reglementarea generală a FMI interzicea desemnarea unui candidat în vârstă de 65 de ani sau mai mult pentru postul de director general şi nu permitea titularului postului să exercite funcţia dincolo de împlinirea vârstei de 70 de ani", a precizat Fondul Monetar Internaţional într-un comunicat.

"Modificarea reglementării generale adoptată de consiliul guvernatorilor, cu efect imediat, face condiţiile de desemnare a directorului general conforme cu cele aplicabile membrilor consiliului de administraţie, prezidat de directorul general, şi preşedintelui Grupului Băncii Mondiale, care nu se supun niciunei limite de vârstă", a motivat instituţia de la Washington.

Această reformă, adoptată cu o zi înainte de închiderea candidaturilor, va permite în special acceptarea celei a Kristalinei Georgieva, actualul număr doi al Băncii Mondiale, care a împlinit 66 de ani la 13 august.

FMI: Creşterea economiei româneşti va rămâne la nivelul de 4% în 2019

Deocamdată, Kristalina Georgieva este singura candidată cunoscută. Ea a fost desemnată candidată de Uniunea Europeană la 2 august, după un vot strâns care a scos la lumină diviziunile din rândul UE.

Kristalina Georgieva posedă o solidă experienţă în finanţele internaţionale. Ea beneficiază, de asemenea, de statutul de femeie şi cetăţean al unei ţări din Europa de Est.

Istoric, conducerea FMI a fost întotdeauna încredinţată unui european, iar cea a Băncii Mondiale unui american. O împărţire neschimbată a rolurilor, după cum a arătat în primăvară numirea lui David Malpass la Banca Mondială. Şi el a fost singurul candidat pentru postul respectiv.

Cu toate că această tradiţie este contestată, pentru că nu reflectă ponderea tot mai mare a ţărilor emergente în cadrul instituţiilor Bretton Woods, niciun candidat al ţărilor emergente nu s-a anunţat deocamdată pentru FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel