La 129 de ani de la crearea etalonului, kilogramul va fi redefinit
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Mâine începe Conferința Generală pentru Greutăți și Măsuri care va avea loc la Versailles, în cadrul căreia oamenii de știință vor vota pentru redefinirea kilogramului, aplicând un fenomen universal imuabil, constanta lui Planck.

Cel mai răspândit mod de măsurare în lume are ca bază sistemul metric și este cunoscut sub numele de Sistemul Internațional de Unități. Acestea sunt alcătuite din șapte unități de bază, printre care și amperul și molul.

Câteva dintre aceste măsurători au fost definite în trecut de fenomene fizice cum ar fi secunda, care era definită de rotația pământului. Acum, secunda este definită de perioade de înjumătățire a atomului de Cesiu 133.

Kilogramul este ultima unitate de măsură care se leagă încă de un obiect fizic.

Acel obiect fizic este o bucată de metal care este ținută permanent sub pământ la ”Bureau international des poids et mesures” (Biroul Internațional de Măsuri și Unități) care se află în Sevre, Frața.

Acest etalon este făcut dintr-un aliaj de platină și iridiu și este cunoscut sub numele de Kilogramul Prototipului Internațional. Orice greutate din lume este calibrată după acest etalon, care este supranumit și Le Grand K.

Însă Le Grand K, care a fost fabricat în 1889, a pierdut de atunci 50 de micrograme. Kilogramul a devenit astfel 999.99995 grame. Diferența nu este una semnificativă pentru viața cotidiană a omului obișnuit, problemele intervin atunci când vine vorba de știință. Cercetătorii își doresc un kilogram care să fie perpetuu constant un kilogram.

Deci, un kilogram ar putea să fie definit de un fenomen universal care nu se schimbă niciodată, constanta Plank.

Cum funcționează

Definiția științifică este una care pentru omul de rând nu are niciun sens și ne face să credem că nu înțelegem nimic. Voi simplifica. Constanta Planck este un fenomen din mecanica cuantică ce permite masei să intre în relație cu energia electromagentică. Este una dintre cele mai mici măsuri ale lumii fizice și pentru a o găsi (pentru a fi măsurată) a fost o mare provocare.

Cercetătorii au avut nevoie de câteva zeci de ani și de o mașină numită cântarul Kibble care încearcă să echivaleze nu masele ci energiile.

Pus totul într-o frază și mai simplăputem spune că după decenii de muncă asiduă, cercetătorii au găsit o cale de a defini kilogramul bazându-se pe un adevăr universal.

De mâine, dacă votul va fi unul favorabil, kilogramul va câtări totdeauna un kilogram.

În cadrul acestei conferințe se vor lua în discuție și redefinirea amperului, a moulului și a kelvinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel