La bulgari, gazele naturale se ieftinesc cu 15%

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
La unii se poate
La unii se poate
În timp românii sunt, practic, nevoiți să plătească pentru gaze naturale un preț mult mai mare decât cel de pe piață, la vecinii noștri bulgari, situația este cu totul alta și se iau măsuri concrete. 

Astfel, Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) a aprobat scăderea preţului gazelor naturale cu 15%, așa cum a propus principalul furnizor de gaze al țării, Bulgargaz, transmite Novinite.

Prin urmare, începând de ieri, 1 iunie, noul preţ al gazelor va fi, în Bulgaria, de 65,82 leva (aproximativ 92 euro) per MWh. Tariful, care nu include accizele şi TVA, este pentru furnizorii finali şi persoanele care au licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale, a precizat Bulgargaz.

La rândul ei, EWRC a subliniat că această reducere a preţului gazelor naturale reprezintă un factor favorabil pentru consumul gospodăriilor, pentru companii şi pentru firmele care asigură încălzirea, a precizat EWRC.

Potrivit instituției, piața internă se bazează, pentru aprovizionare, pe două surse. Mixul de preţ pentru iunie include întreaga cantitate de gaze naturale convenită conform contractului pe termen lung cu Azerbaidjanul, prin interconectorul "Bulgaria - Grecia" (IGB). Aceste livrări acoperă 70,3% din consumul lunar şi au o importanţă cheie în obţinerea unui preţ favorabil la gaze. De asemenea, după organizarea unei proceduri de licitaţie, Bulgargaz a finalizat un contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) în iunie.

"Reducerea preţului gazelor naturale în iunie îndeplineşte pe deplin interesele gospodăriilor şi companiilor din Bulgaria. Obţinerea unui grad de umplere de 85% la depozitul de gaze din Chiren, obiectivul fiind de a ajunge la 95%, ne dă încredere că Bulgaria va face faţă iernii fără surprize", a declarat preşedintele EWRC, Ivan Ivanov.

Între timp, un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă, arată că, în România, prețul plafonat la gaze este astăzi cu 25% mai mare decât prețul pieții la consumatorii casnici și cu 38% mai mare decât prețul pieții la consumatorii non casnici.

”Dacă luăm în considerare evoluția prețului lunar previzionat pentru fiecare lună pentru următoarele 12 luni (preț futures TTF), prețul plafonat la gaze este mai mare cu 5% decât prețul mediu al pieții la consumatorii casnici și cu 21% mai mare decât prețul mediu al pieții la consumatorii non casnici”, se precizează în respectivul raport.

Prețul gazelor naturale s-a prăbușit în Europa

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021, ceea ce ajută la inversarea unei tendinţe de explozie a inflaţiei şi constituie o veste bună pentru consumatori, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând şi sunt sub 25 de euro pentru un un Megawatt-oră, cel mai redus nivel de după luna mai 2021.

Reducerea cu două treimi a cotaţiilor futures la gaze în acest an a slăbit nu doar presiunile la adresa bugetelor gospodăriilor dar a subminat şi una pârghiile de care dispune preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi anume capacitatea de a reduce livrările de gaze către Europa.

În condiţiile în care unii traderi susţin că, pe termen scurt, preţurile ar putea ajunge chiar şi în teritoriul negativ în vara acestui an, imaginea este complet diferită de cea din luna mai a anului trecut. Atunci cotaţiile futures erau de patru ori mai mari decât cele din prezent iar ţările europene au fost forţate să revină la producţia de electricitate pe bază de cărbune, pentru a putea asigura furnizarea de electricitate după ce Rusia a redus semnificativ livrările de gaze. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel