La ce prețuri să ne așteptăm pentru masa de Paște. Mircea Coșea: Este speculă curată
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Carmangerie / Foto: Freepik
Carmangerie / Foto: Freepik
EXCLUSIV
În cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, profesorul Mircea Coșea a dat câteva amănunte despre situația prețurilor la alimente în perioada Paștelui. 

După cum raporta Eurostat în urmă cu două zile, România se afla, alături de Bulgaria, în fruntea clasamentului european în ceea ce privește scumpirea prețurilor la carne. În acest context, este așteptat ca prețurile pentru masa de paște să fie și mai mari, de asemenea, pe fondul creșterii cererii.

Totuși, românii vor fi nevoiți să scoată din buzunare sume exagerate având în vedere specula practicată de unii comercianți, afirmă profesorul Mircea Coșea în cadrul emisiunii difuzate pe DCNews și DCBusiness.

”Este vorba despre tradiția românească, românii nu mănâncă miel în general, avem cel mai mic consum, dar de Paște toți mănâncă carne de miel, și aici avem o situație foarte clară, anume, producătorul român nu are interes să aducă pe piață această marfă la prețuri competitive.

În al doilea rând, cererea mai mare pentru anumite produse ridică prețurile întotdeauna, este vorba despre raportul dintre cerere și ofertă. Tradiția românească spune ca de Paște să mănânci așa-numitele trufandale, ceapă verde, salată ș.a. iar în acest caz se ridică prețurile pentru că este cerere și astfel cetățeanul care vinde și le cumpără și el de pe unde poate, spune că este un câștig și decide să ridice prețurile”.

 

Specula în România, ca la ea acasă

Totodată, vorbind despre cum comercianții maximizează prețurile alimentelor în această perioadă, Mircea Coșea este de părere că acest lucru ar putea fi evitat, dacă autoritățile ar fi atente la acest fenomen.

”Noi nu avem în România un sistem care să ne dea garanția că lucrurile astea pot fi controlate. Specula poate fi controlată, noi avem o lege care spune că există sancțiuni împotriva speculei atunci când intervin fenomene speciale, cum ar fi război și așa mai departe. Eu cred că aici s-ar putea lucra la Parlament și că nu numai în acest caz, specula e la ordinea zilei, nu poți să accepți niște prețuri care au depășit orice limită, pentru că nici imputurile, inflația sau Dumnezeu mai știe ce, nu au lucrat în direcția aceasta, este speculă curată. Asta face ca omul să cumpere ca din ce în ce mai puțin.”

Urmăriți emisiunea în linkul atașat mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel