La Davos, milionarii lumii au cerut să plătească mai multe impozite
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Care este explicația lor
Care este explicația lor
Peste 200 de super-bogați din 13 țări au trimis o scrisoare deschisă Forumului Economic Mondial în care cer să fie impozitați mai mult.

Inegalitatea bogăției "fragmentează lumea". Pentru a o reduce, "impozitați-mă pe mine și pe cei ca mine", îndeamnă Phil White, un milionar britanic prezent la Forumul Economic Mondial (WEF).

De profesie inginer, omul de afaceri, acum în vârstă de 71 de ani, a făcut averea din vânzarea unei firme de consulatanță unui grup de capital privat în urmă cu câțiva ani. "Am făcut destui bani ca să am o situație bună", recunoaște el fără să spună mai mult. Dar, continuă el, "aș fi foarte fericit să plătesc mai multe taxe".

La fel ca el, alți peste 200 de "milionari patrioți" din 13 țări au cerut, în scrisoarea trimisă participanților la WEF, să fie impozitați mai mult.

Actori, comercianți și antreprenori

Printre aceștia, "oameni care au moștenit mulți bani, oameni care au muncit pe brânci și au reușit, antreprenori inteligenți și comercianți descurcăreți", a subliniat Phil White într-un interviu acordat AFP. Sunt și alte personalități care și-au pus semnătura pe respectiva scrisoare, precum Abigail Disney, una dintre moștenitoarele imperiului Disney sau actorul american Mark Ruffalo. Hulk din filmele Marvel a lansat un apel similar anul trecut.

"Tema principală a Forumului de la Davos din acest an este unitatea într-o lume fragmentată. Este exact ceea ce vedem astăzi că se întâmplă în lume", spune White. Inegalitatea de avere a crescut vertiginos în ultimul deceniu, a declarat ONG-ul Oxfam într-un raport publicat luni, în deschiderea forumului.

Phil White, care a participat duminică, de asemenea, la un marș pentru protecția climei în Elveția, a declarat că o impozitare sporită a marilor averi ar putea porni cu 1% sau 2% în fiecare an începând cu averi de 4 sau 5 milioane de dolari. "Nu sunt sume uriașe, dar, în timp, ar eroda bogăția extremă", a spus el.

Filantropia nu este "răspunsul corect”

Într-un moment în care filantropia este la modă în rândul celor bogați, britanicul consideră că această abordare este "un pas în direcția bună", dar că "nu este deloc răspunsul potrivit" pentru reducerea inegalităților, fiind mult mai puțin eficientă decât impozitarea.

În plus, "unii oameni o fac doar de dragul imaginii", a spus el. Pentru el, publicul trebuie să înțeleagă că "filantropia înseamnă uneori doar să te ascunzi în spatele unei foi de respectabilitate în fața publicului".

Citește și Previziunile șocante ale Saxo Bank pentru 2023: Va fi o nebunie!

În 2023, proprietarii marilor companii de tehnologie și alți miliardari se vor uni pentru a forma un consorțiu, cu nume de cod Third Stone, pentru a strânge peste 1.000 de miliarde de dolari, bani destinați unui proiect de cercetare în domeniul energiei. Experții Saxo Bank subliniază că acesta va fi cel mai mare proiect de cercetare de la Proiectul Manhattan, care a creat prima bombă atomică în Statele Unite....

Citește și Stop, până aici! Ce anume îi enervează la culme pe unii miliardari și politicieni ai lumii

Monitorizarea zborurilor poate avea un impact semnificativ și dincolo de furia celebrităților și a miliardarilor, după cum a demonstrat-o vizita președintelui Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, marți, al cărei zbor a fost urmărit de peste 700.000 de persoane pe site-ul Flightradar24. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel