La summitul BRICS, din Rusia, președintele Braziliei a cerut crearea unui sistem alternativ de plăți

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Luiz Inacio Lula da Silva / FOTO: Wikipedia
Luiz Inacio Lula da Silva / FOTO: Wikipedia
Luiz Inácio Lula da Silva a subliniat necesitatea creării unui mecanism care să reflecte o lume multipolară, în care aspirațiile țărilor în dezvoltare să fie mai bine reprezentate în arhitectura financiară globală.

Summitul BRICS, găzduit de orașul Kazan din Rusia, a fost marcat de intervenția președintelui Braziliei, care a participat prin videoconferință din Brasilia. Lula nu a putut efectua deplasarea din cauza unui accident domestic, dar și-a exprimat clar punctul de vedere cu privire la necesitatea unei reforme în sistemul financiar internațional.

Alternativă la dolar, nu la monedele naționale

În discursul său, Lula a punctat că inițiativa nu vizează înlocuirea monedelor naționale, ci crearea unui sistem care să ofere țărilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, împreună cu noii membri – o alternativă viabilă pentru plăți în cadrul relațiilor comerciale.

„A sosit momentul să avansăm în crearea unor mijloace alternative de plată pentru tranzacțiile dintre țările noastre”, a declarat președintele Braziliei. El a explicat că acest demers nu se opune utilizării dolarului, dar că țărilor emergente li se oferă șansa de a lucra pentru o ordine financiară care să reflecte noua realitate multipolară la care aspirațiile lor converg.

Dezbatere necesară, dar delicată

Lula a recunoscut că implementarea unui astfel de sistem presupune o dezbatere serioasă și complexă. „Este o discuție ce trebuie abordată cu seriozitate, prudență și soliditate tehnică, dar nu mai poate fi amânată", a subliniat președintele, adăugând că propunerea nu este îndreptată împotriva marilor puteri economice.

Președintele brazilian a avertizat că simplificarea relațiilor internaționale în termeni de „prieteni și dușmani” nu reflectă realitățile actuale ale țărilor emergente. „Mulți insistă să împartă lumea în prieteni și dușmani. Dar pe cei mai vulnerabili nu îi interesează dihotomiile simpliste”, a declarat el, făcând apel la o viziune mai nuanțată asupra politicii globale.

Facilitarea tranzacțiilor între țările BRICS

Un alt subiect central al intervenției lui Lula a fost mecanismul de cooperare interbancară BRICS. Acest instrument, deja în curs de implementare, va permite băncilor de dezvoltare naționale ale țărilor membre să stabilească linii de credit în monede locale. Această inițiativă are scopul de a reduce costurile de tranzacție, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii din statele BRICS, care se confruntă adesea cu bariere semnificative în accesarea piețelor internaționale.

„Cooperarea interbancară între statele noastre va face posibilă scăderea costurilor de tranzacționare și va facilita schimburile comerciale, fără a fi nevoie să depindem de monedele țărilor dezvoltate”, a explicat Lula.

Rolul Noii Bănci de Dezvoltare

Lula a lăudat și activitatea Noii Bănci de Dezvoltare (NDB), instituția financiară creată de BRICS, subliniind că aceasta oferă sprijin financiar pentru proiecte prioritare în țările membre, fără a impune condiții rigide. El a sugerat că, în acest sens, NDB se distinge de instituțiile create în cadrul Acordurilor de la Bretton Woods, precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, care, în opinia sa, nu au reușit să răspundă adecvat nevoilor țărilor în curs de dezvoltare.

„Noua Bancă de Dezvoltare este concepută pentru a reuși acolo unde instituțiile de la Bretton Woods continuă să eșueze”, a punctat președintele Braziliei.

Extinderea BRICS și perspectivele globale

Summitul de la Kazan marchează prima reuniune a BRICS de la extinderea grupului, care a inclus, începând cu ianuarie, patru noi membri: Iran, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Etiopia. Lula și ceilalți lideri ai BRICS vor purta discuții cu reprezentanții a aproximativ 20 de state invitate, inclusiv țări precum Turcia, Bolivia, Venezuela și Nicaragua, pentru a aprofunda cooperarea economică și politică.

Agenda summitului se concentrează pe consolidarea legăturilor economice între țările emergente și dezvoltarea unor soluții comune pentru problemele globale. De asemenea, la finalul summitului, se așteaptă aprobarea unei declarații comune care va aborda inclusiv conflictul din Ucraina.

Fondat în 2006, grupul BRICS include economii care reprezintă o treime din produsul intern brut global și peste 40% din populația lumii. Prin inițiative precum cea propusă de Lula, BRICS speră să își consolideze rolul pe scena internațională și să creeze o alternativă viabilă la sistemele financiare dominate de Occident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Harta administrativă a României
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik
Marcel Ciolacu
Un vot important / FOTO: Freepik

Alegeri americane: Ce nu se va schimba cu Harris sau Trump

Viitorul locatar al Casei Albe va conduce o...

Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației...

Cipuri / FOTO: Unsplash

Germania suspendă un important proiect industrial

Autoritățile germane au anunțat miercuri că suspendă un...

Bani
Viktor Orban și Peter Magyar (dreapta, spate) / Foto: Parlamentul European
Boeing
Turcii se confruntă cu o puternică inflație / Foto: bass_nroll / Flickr

Sfatul FMI pentru Turcia: Nu vă jucați cu salariul minim

Jim Walsh, șeful misiunii FMI în Turcia, a declarat...

Luiz Inacio Lula da Silva / FOTO: Wikipedia
Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy

Lockheed Martin: Un posibil sfârșit de ciclu financiar

Pentru Lockheed Martin, războiul nu rimează întotdeauna...

Adrian Câciu

Câciu: România nu are, de fapt, o cotă unică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Taxe
Ray-Ban
Angajați / Foto: Freepik

De ce persoanele de peste 45 de ani nu-și caută job-uri?

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt reticente...

Dolari / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
foto: pexels.com
Banca Națională a României
Familie / FOTO: Freepik
Sobă pe lemne / Foto: Freepik

pixel