În epoca în care a avut loc explozia de la Cernobîl, Gorbaciov, președintele de atunci a URSS, a decis să recunoască dezastrul abia după două săptămâni.
În România cel puțin, primăvară fiind, părinții și-au dus copii în parcuri să se joace la ”aer curat” în nisipul reavăn după ploile radioactive dar despre care nimeni nu spunese public nimic.
Românii au aflat prin comunicatele oficiale ale PCR despre dezastrul nuclear, abia după 1 mai și chiar și atunci totul a fost spus cam cu jumătate de gură. Cel mai clar că era vorba despre o stuație gravă a devenit atunci când Ceaușescu le-a dat voie femeilor care se aflau în primul trimestru de sarcină să facă avort.
Acum, din nou, dar din fericire de această dată mult mai departe, în Arhanghelsk, are loc un alt accident nuclear despre care practic nu se știe nimic prea clar. Se știe doar că au murit 5 oameni după ce o rachetă a explodat. Conform declarațiilor oficiale nivelul radiațiilor a crescut puțin și pentru scurt timp.
30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Cauza dezastrului
Vestea liniștitoare vine însă de la norvegieni care spun că nu au înregistrat creșteri ale nivelului radiațiilor.
Rușii au insistat cu explicația că este vorba de o rachetă cu combustibil lichid însă o indicație prețioasă a venit din partea unuia dintre cercetători care a explicat că ceva similar a fost testat cu în cadrului programului Killpower al NASA adică un mic reactor nuclear.
Experții vestici spun că ar putea fi vorba despre 9M730 Burevestnik, adică racheta cu care Putin se lăuda în 2018 că va face apărarea SUA inutilă.
Racheta Burevestnik este alimentată de un reactor nuclear ușor și se presupune că ar fi capabilă să acopere distanțe extrem de mari, burând la altiudini mici pentru a nu fi detetctată de radare. La începutul anului, ministrul rus al Apărării declara că motorul rachetei fusese testat cu succes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...