Lege pentru menținerea TVA timp de încă 10 ani

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
TVA
TVA
O nouă inițiativă legislativă se află pe masa de lucru a senatorilor de la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital care vizează cota unică de impozitare.

Expunerea de motive a acestei inițiative legislative înaintate de liberali subliniază beneficiile majore ale acestei politici fiscale (TVA) și propune menținerea ei până la 31 decembrie 2033.

Efectele pozitive ale cotei unice de impozitare sunt atât macroeconomice cât și fiscale.

Ajută la creștere economică. În document se precizează că după implementarea TVA în urmă cu 30 de ani, PIB-ul României a crescut peste media statelor UE, contribuind la reducerea decalajelor economice.

Un alt beneficiu este atragerea de investiții  Politica fiscală a atras investiții străine directe și de portofoliu, sporind competitivitatea producției interne.

Capital românesc a crescut după ce s-a înregistrat consolidarea IMM-urilor autohtone și o stimulare a cooperării industriale transnaționale.

Din punctul de vedere fiscal, a crescut gradul de conformare fiscală voluntară și s-au redus costurile administrative.

Un alt beneficiu a fost predictibilitatea care a fost oferită de TVA pentru investiții private și planuri de afaceri pe termen lung.

Citește și: Negrescu, despre inflație: ”O metodă cinică prin care Guvernul vrea să se salveze”

Au crescut veniturile din surse fiscale, demonstrând eficacitate anti-ciclică în perioade de instabilitate economică și a asigurat o componentă stabilă de venituri pentru finanțarea politicilor guvernamentale.

Din punct de vedere social, au fost create numeroase locuri noi de muncă, iar munca la negru a fost redusă semnificativ și încurajat munca și obținerea de venituri din mai multe surse, fără a sancționa veniturile mari.

A stimulat creditarea internă și sectorul construcțiilor civile, oferind angajaților eligibilitatea pentru credite imobiliare.

Argumentele pentru menținerea cotei unice

În expunerea de motive se mai spune că o cotă progresivă de impozitare ar avea efecte negative, precum scăderea conformării fiscale, reducerea interesului pentru investiții și creșterea muncii la negru. De asemenea, ar genera cheltuieli suplimentare pentru stat și antreprenori, datorită complexității administrative.

Propunerea legislativă

Noua inițiativă legislativă prevede ca în perioada 2024-2033, să nu fie adoptate acte normative care să modifice cota unică de impozitare. Astfel, se anticipează următoarele beneficii precum reșterea veniturilor, investițiilor, stabilitatea bugetară, crește standardul de viață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel