Astfel, se scurtează perioada de obținere a certificatului de urbanism, care va putea fi emis și în format digital sau eliminarea, pentru unele tipuri de construcții. De asemenea, se stabilește angajarea răspunderii autorităților pentru avizele emise.
1. Nu va mai fi nevoie de obținerea avizelor de la mediu sau a celor privind sănătatea publică pentru unele construcții, precum locuințele unifamiliale. În același timp, nu se vor mai putea cere decât acele avize care vor fi strict necesare, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere juridic, pentru lucrările în cauză.
2. Unificarea autorizațiilor de demolare și construire ulterioară.
3. Modificări în procedura reautorizărilor. Momentul până la care se va putea obține reautorizarea (în baza aceleiași documentații, fără să fie necesară emiterea unui nou certificat de urbanism), în cazul neînceperii lucrărilor sau în cazul nefinalizării lor, în termen, va fi:
- pe o perioadă de timp cel mult la fel de lungă precum termenul inițial, dacă lucrările nu au fost începute în termen;
- în ceea ce privește lucrările începute, dar nefinalizate și față de care nu au fost aplicate măsuri de conservare, se va putea emite reautorizarea doar dacă întreruperea nu a fost mai lungă decât termenul de finalizare inițial.
4. Se micșorează durata pentru obținerea certificatului de urbanism. Acesta va trebui emis în 15 zile (lucrătoare) de la momentul înregistrării cererii și nu în 30 (calendaristice), cum este cazul acum. De asemenea, acesta va putea fi emis în format digital.
Citește și Neglijența te lasă fără bani. Amenzile ajung la 6.000 de lei
5. Angajarea răspunderii autorităților pentru avizele emise. Adică, pentru prejudiciile suferite de operatorii sau utilizatorii rețelelor tehnico-edilitare (rețele de gaz sau de apă, de exemplu) care au fost deteriorate, autoritățile vor răspunde dacă prejudiciile vor fi cauzate de lucrări în baza unor avize incomplete sau inexacte.
6. Schimbări în privința unor termene. De exemplu:
- emiterea autorizației de construcție, în regim de urgență: maximum șapte zile lucrătoare (deci, s-ar ajunge la cel mult 9 zile de așteptare), față de 15 zile calendaristice, cum este acum;
- avizele/acordurile referitoare la rețelele tehnico-edilitare vor trebui emise în maximum cinci zile lucrătoare, de la de la data înregistrării cererii/ documentaţiei specifice complete; sancțiunea pentru nerespectarea termenului va fi de 5.000 de lei/zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...