Legea offshore modificată, promulgată de preşedintele Iohannis

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Legea offshore a generat multe discuții
Legea offshore a generat multe discuții
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore. 

"Operatorii au obligaţia să încheie cu autoritatea competentă un acord privind siguranţa operaţiunilor petroliere şi să suporte cheltuielile convenite pentru dezvoltarea capacităţii de prevenţie şi/sau de răspuns în cazul accidentelor majore, monitorizarea factorilor de mediu, know-how, expertize, legislaţie şi studii de impact, transfer de tehnologie şi perfecţionare profesională, necesare realizării atribuţiilor acesteia în îndeplinirea funcţiilor sale", prevede legea.

Stimulente și sporuri

Potrivit actului normativ, sumele aferente cheltuielilor convenite se vor vira de către operatori eşalonat într-un cont distinct deschis de autoritatea competentă cu această destinaţie şi vor fi evidenţiate ca atare.

Citește și Ceartă la Parlament pe Legea offshore: cifrele, ținute la secret de Ministerul de Finanțe și de președintele Comisiei

"Autoritatea competentă este instituţie publică finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Din veniturile proprii realizate se vor asigura cheltuieli curente şi de capital, constituirea de fonduri pentru acordarea de stimulente şi sporuri, precum şi cheltuieli pentru achiziţia de bunuri şi servicii care se efectuează pentru realizarea activităţii autorităţii competente în îndeplinirea funcţiilor sale", stipulează ordonanţa.

Ce prevede actul normativ

Actul normativ prevede că în 2017 finanţarea autorităţii competente se va realiza cu încadrarea în bugetul aprobat al Secretariatului General al Guvernului prin Legea bugetului de stat pe acest an.

În cadrul autorităţii competente funcţionează un consiliu de administraţie, format din cinci membri, numiţi pentru un mandat de 5 ani. Acest consiliu de administraţie este format dintr-un preşedinte, doi reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, un reprezentant al Ministerului Energiei şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

"Membrii consiliului de administraţie sunt cetăţeni români cu domiciliul în România, cu o bună reputaţie, având studii superioare tehnice, economice sau juridice, cu o vechime de minim 10 ani în funcţii de conducere în instituţiile publice ori în companii din domeniul petrolului, energiei electrice sau al gazelor naturale", mai prevede această lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel