Rata inflaţiei a ajuns la 5,14%. Topul scumpirilor
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,14%, în decembrie...
Acum, mai mulți parlamentari spun că în cursul anului 2019 a fost depusă o inițiativa legislativă de modificare și completare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L nr. 140/2019, Plx nr. 218/2019), document care avea ca obiect instituirea unui set de trei măsuri compensatorii legate de condițiile nocive în care au lucrat unii salariați, prin acordarea unor sporuri și reduceri ale condițiilor de deschidere a drepturilor de pensie.
Modificările erau concepute că un tot unitar fiind necesară adoptarea lor integrală pentru o aplicare corectă și echitabilă, cu respectarea principiilor fundamentale de drept (egalitate, legalitate, proporționalitate), se menționează în expunerea de motive.
Cele trei propuneri
1 - Modificarea art. 18, lit. a) astfel: „Art. 18 - Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează: a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;”.
2 - Completarea art. 29 alin (1) - „Sunt încadrate în condiții deosebite locurile de muncă: stabilite în baza criteriilor și metodologiei prevăzute de legislația în vigoare la dată încadrării” prin introducerea alin. (3) cu următorul conținut: „Locurile de muncă dintr-o unitate economică similare celor încadrate în condiții deosebite conform alin. (1), vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă.”
Citește și: Pensii 2021. Pensionarii nu mai pot pierde bani din această cauză
3 - Modificarea art. 55 alin (1): „Art 55 -(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează: a) conform tabelului nr. I, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă;”
Camera Deputaților, în calitatea să de for decizional, a adoptat prima și a treia propunere de modificare, pe cea de-a doua ignorând-o.
Deoarece nu a fost adoptată și modificarea care viza art. 29 alin. (1), în prezent, s-a creat o situație discriminatorie în rândul salariaților care lucrează în unități economice similare celor încadrate în condiții deosebite de muncă, explică inițiatorii.
Soluția normativă proposă prin prezenta inițiativă este tocmai aceea de a completa textul art. 29 din lege prin adăugarea unui nou alineat, alin. (1^) cu următorul conținut:
„Locurile de muncă dintr-o unitate economică similară celor încadrate în condiții deosebite conform alin. (1), vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă.”
Această nouă propunere de modificare se află la comisia de muncă de la Senat unde urmează să fie din nou dezbătută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,14%, în decembrie...
Cursul valutar rezultat din...
Sorin Minea, preşedintele...
Un raport al World Economic...
Eventualitatea ca TikTok să fie...
Agenția Națională de...
Vietnam și Rusia au semnat un...
Balanța de plăți a României în...
Uniunea Europeană nu va prelungi plafonul impus asupra...
Sygnum, banca axată pe...
O schimbare importantă privind...
Cei de la ING au transmis o...
Grupaj de știri.
Ce înseamnă anul 2025 pentru...
Totuși, valoarea tranzacțiilor...
Prețul barilului marca Brent,...
La începutul anului 2025,...
Cu câteva zile înainte ca...
Bank of America (BofA) rămâne...
Informațiile provin dintr-o analiză Reuters bazată pe...
S-a procedat la două emisiuni.