Legea pensiilor. Schimbare majoră privind deciziile de pensionare

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Casa de Pensii a rămas fără bani
Casa de Pensii a rămas fără bani
Pensiile se stabilesc prin decizie a Casei Teritoriale de Pensii sau a Casei de Pensii Sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de Legea pensiilor, şi se acordă de la data înregistrării cererii. 

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază solicitantul. 

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă. 

Însă de multe ori, cei care vor să iasă la pensie, după ce depun documentele de pensionare trebuie să aştepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare şi cuantumul pensiei ce li se cuvine, iar acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de organizare a sistemului de acordare al pensiilor.

Astfel, la Camera Deputaților urmează să se voteze o modificare legislativă care va corecta acest neajuns. Astfel se creează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile ÎNAINTE de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare. 

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că astfel se vine în ajutorul celor care trebuie sp iasă la pensie și ”care nu trebuie să întindă mâna şi să cerşească pentru a primi un drept ce li se cuvine, căci sunt cazuri în care se aşteaptă şi 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare şi efectiv pensia. De asemenea, avem în prezent şi foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondenţa caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanţelor ivite prin emiterea greşită a adeverinţelor de către custozii de arhivă şi a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naţionale de Pensii Publice”. 

Conform noilor modificări care se află pe masa de lucru a deputaților ”pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”. 

O altă modificare spune că: ”Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi a emiterii deciziei de pensionare”. 

Și în sfârșit poate cea mai importantă modificare: ”Decizia de pensionare se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare ale persoanei ce a solicitat acest drept, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”. 

Citește și:

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Sunt detalii pe care trebuie să le știe cei care și-au propus să iasă la pensie și trebuie să-și compleze dosarul cu actele necesare. 

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Trecem în revistă concediile care sunt considerate vechime în muncă, precum și indemnizațiile care se acordă pentru unele tipuri de concedii. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran

pixel