Legislația fiscală pe final de 2022: Modificări așteptate în săptămânile ce vin
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Mai sunt multe de rezolvat încă
Mai sunt multe de rezolvat încă
Pentru companii și PFA-uri, sfârșitul de an 2022 înseamnă, ca de obicei, așteptarea ultimelor schimbări fiscale înainte de trecerea în noul exercițiu financiar. 

Astfel, pe lista ultimelor chestiuni ce trebuie stabilite până la finalul lunii decembrie se regăsesc câteva ajustări punctuale la OG 16/2022. Publicația Avocatnet prezintă câteva dintre acestea. 

1. Câteva ajustări la schimbările introduse de OG 16/2022. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței va aduce câteva schimbări importante, printre care amânarea noului sistem de impozitare locală a clădirilor, aplicarea noului plafon de 500.000 de euro de la regimul micro începând cu veniturile din 2023, păstrarea impozitului mixt, schimbarea regulilor pentru obligația de a accepta plata cu cardul bancar și o clarificare privind impozitarea dividendelor interimare. Ce mai este de făcut: promulgarea prin decret și publicarea în Monitorul Oficial.

2. Adaptarea normelor Codului fiscal. Apariția OG 16/2022 a adus cu sine o sumedenie de nelămuriri din partea mediului de afaceri și doar câteva dintre ele își găsesc răspunsuri în legea de aprobare. Din acest motiv s-a cerut ca Guvernul să adapteze normele Codului fiscal, sunt stabilite prin HG 1/2016, înainte de finalul anului. Conform surselor avocatnet.ro, Ministerul Finanțelor deja lucrează la un proiect de HG în acest sens, care este posibil să apară în perioada următoare. 

3. Modificări la regulile de procedură fiscală. Toate tipurile de controale fiscale (antifraudă, inopinate, inspecții, verificări) urmează să sufere modificări și/sau completări printr-un proiect de OUG inițiat în această toamnă de Ministerul Finanțelor, însă autoritățile vor mai introduce și alte schimbări ce țin de relația contribuabil - Fisc. Guvernul trebuie să oficializeze acest proiect până la finalul anului curent.

4. Posibila definitivare a listei contribuabililor mijlocii, în vederea aplicării obligației de raportare SAF-T, și alte chestiuni ce trebuie rezolvate prin ordine ale Fiscului. Lista contribuabililor mijlocii urmează să fie actualizată și republicată, conform unor declarații recente ale șefului Fiscului. Acesta n-a precizat, însă, când anume urmează această „reașezare” a companiilor medii, chestiunea fiind importantă din perspectiva implementării raportării SAF-T. În plus, până la sfârșitul anului trebuie să apară noua procedură pentru sistemul e-Transport, regulile actualizate pentru registrul cu persoanele care beneficiază de TVA redus pentru locuințe, adaptarea formularelor 010 și 700 în contextul eliminării impozitului specific și procedura nouă de înregistrare obligatorie a contractelor de închiriere. 

5. Alte chestiuni fiscale ce trebuie rezolvate. Printre altele, autoritățile fiscale trebuie să mai rezolve unele chestiuni rămase în aer până acum. De exemplu, probabila (nouă) amânare a termenului de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat, (re)suspendarea sau ajustarea facilităților fiscale pentru educație timpurie și implementarea directivei europene ce prevede că veniturile obținute de comercianți prin marketplace-uri vor fi raportate Fiscului (țara noastră încă figurează cu restanță la acest capitol). Ce trebuie să se mai întâmple: publicarea în dezbatere a unei ordonanțe (sau a mai multor ordonanțe), adoptarea de către Executiv și apoi apariția în Monitorul Oficial.

Citește și Românii, controlați de ANAF pe rețelele de socializare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel