Liber la funcții grase pentru o categorie de funcționari
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Senatul României
Senatul României
Senatorii au eliminat interdicția de a fi membri în consiliile de administrație ale companiilor statului pentru funcționarii publici parlamentari. Astfel, funcționarii din Parlament vor putea fi numiți în funcții bine retribuite în alte instituții ale statului. În plus, există posiblitatea și ca parlamentari să promoveze în aceste instituții oameni pe care să-i poată controla sau influența. Legea va fi trimisă Camerei Deputaților, care este for decizional.

Proiectul constă într-o completare a unui articol din Legea statutului funcționarului public parlamentar și are o formulare aparent inofensivă: ”Nu se află în situație de incompatibilitate funcționarul public parlamentar care este desemnat printr-un act administrativ, emis în condițiile legii, să participe în calitate de reprezentant al autorității ori instituției publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituit în temeiul actelor normative în vigoare”.

Inițiatorii, deputatul PSD Neculai Iftimie și deputatul ALDE Florică Ică Calotă, susțin în expunerea de motive că propunerea lor reprezintă doar echivalarea cu prevederile referitoare la funcționarii publici obișnuiți. Aceștia pot ocupa aceste funcții, însă în majoritatea cazurilor este vorba de funcționari ai primăriilor care reprezintă municipalitatea în companiile de utilități, variantă improbabilă pentru funcționarii parlamentari.

Citește și: Salariul lor depinde de cât dau la săraci. Formula magică din Casa Poporului

Proiectul a fost adoptat cu 79 de voturi "pentru", 29 - "împotrivă" şi o abţinere. Votul a fost și motiv de scandal în plenul Senatului, opoziția acuzând că social-democratul Virginel Iordache, deşi a votat cu mâna ridicată în lipsa cartelei, figurează pe listă şi la vot electronic.

Potrivit preşedintelui de şedinţă, Claudiu Manda, staff-ul ar fi explicat că votul electronic al senatorului Iordache îi aparţinea lui Ioan Simionca (ALDE), care ar fi votat de la pupitrul colegului său din PSD. Manda a spus că situaţia creată va fi analizată şi în Biroul permanent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel