Liberty Galaţi a reluat producţia de oţel, la un an de la oprirea operaţiunilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Liberty Galați
Liberty Galați
Producătorul de oţel integrat Liberty Galaţi anunţă reluarea producţiei, la aproape un an de la oprirea operaţiunilor, odată cu activarea Furnalului nr. 5 şi reînceperea activităţii laminoarelor.

"La începutul săptămânii, am încărcat Furnalul nr. 5, iar astăzi (miercuri, 4 iunie, n.r.), la ora 8:00, s-a startat procesul de producţie a fontei. Estimăm ca prima şarjă de fontă să o avem mâine, iar producţia de oţel să înceapă în 3-4 zile după stabilizarea compoziţiei chimice a fontei. Săptămâna viitoare oţelul va ajunge la Turnare Continuă şi ulterior la Laminoare, în vederea producţiei de tablă groasă, tablă zincată, tablă vopsită organic, ţevi, rulouri etc.

În primele două săptămâni estimăm o producţie medie zilnică de 3.800 tone fontă, ceea ce reprezintă aproximativ 4.300 tone oţel, urmând ca ulterior să creştem treptat spre 5.500 tone de fontă/zi, echivalentul a 6.500 tone oţel, pentru a atinge pragul de rentabilitate. În paralel cu startarea producţiei, continuă procesul de negociere cu cei aproximativ 1.200 de creditori în vederea aprobării Planului de Restructurare, care urmează să fie omologat de Tribunalul Galaţi până pe 5 iulie", a declarat preşedintele EuroInsol, Remus Borza, citat într-un comunicat.

La rândul său, directorul general al Liberty Galaţi, Radu Ionescu, a menţionat că planul de business include măsuri operaţionale, comerciale şi financiare, precum şi o strategie energetică solidă, având în vedere că preţul energiei a fost principala provocare a companiilor siderurgice din România, care nu au beneficiat de subvenţii, aşa cum au avut cei mai mulţi producători de oţel din Europa.

De asemenea, planul de măsuri al companiei are ca obiectiv major EBITDA pozitivă în următorii doi ani, creşterea portofoliului de comenzi în industriile strategice, precum apărare, infrastructură, construcţii şi industria navală, dar şi îmbunătăţirea costurilor de operare.

"De asemenea, compania Liberty Galaţi implementează o serie de iniţiative cu scopul de a menţine valoarea activelor din România, de a valorifica activele non-core, aşa cum sunt imobiliarele, şi de a identifica noi surse de finanţare", a punctat, în context, Remus Borza.

Potrivit societăţii, în actualul context geopolitic, cererea de oţel începe să se stabilizeze, fiind susţinută de măsurile comerciale ale Uniunii Europene (UE), sprijinul strategic şi regimul CBAM. Astfel, se estimează că noile cote impuse de UE pentru restricţionarea importurilor, precum şi viitoarea reconstrucţie a Ucrainei vor influenţa pozitiv cererea de oţel, inclusiv pentru produsele de calitate fabricate la Galaţi, iar concentrarea forului european pe industria de apărare şi pe alte industrii-cheie va stimula cererea de oţel şi preţul său pe termen mediu şi lung.

Liberty Galaţi este cel mai mare producător de oţel integrat din România, cu o capacitate de producţie de aproximativ 2.5 milioane de tone de oţel pe an, cu clienţi din domeniul construcţiilor, naval, petrolier şi gaze, precum şi cel al producţiei de energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel