Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
Acest studiu de o dimensiuni excepţionale (49 cm x 31 cm), în care este reprezentat un tânăr cu braţele ridicate, destinat să pregătească tripticul ''The elevation of the cross'' (aproximativ 1610), a fost achiziţionat în 1838 de Willem al II-lea al Ţărilor de Jos, notează AFP.
Spre deosebire de cele mai multe monarhii, în Olanda există o distincţie între patrimoniul naţional şi cel al suveranilor ţării.
Averea familiei regală a fost estimată în 2011 la 220 milioane de dolari de revista Forbes.
În ultimele săptămâni, anunţul vânzării prin licitaţie a mai multe opere de artă din colecţia casei regale a suscitat critici din partea muzeelor olandeze. Potrivit acestora, prinţesa Christina, deţinătoarea lucrării semnată de Rubens, ar fi trebuit mai întâi să le propună lor achiziţia înainte de a o scoate la vânzare la licitaţii din străinătate. Aceasta este o datorie morală, consideră muzeele, care estimează că lucrarea lui Rubens face parte din patrimoniul cultural olandez.
Citește și: Se reeditează cea mai excentrică carte de bucate. Autorul, Salvador Dali
Voci din grupul social-liberal D66, membru al guvernului de coaliţie, şi-au exprimat de asemenea rezervele înainte ca ministrul Culturii, din acelaşi partid politic, să întrerupă dezbaterea afirmând că decizia de a vinde o operă de artă aparţine proprietarului său.
Premierul Mark Rutte a estimat la rândul său că aceasta este o ''chestiune privată''.
''Există o distincţie importantă ce trebuie făcută în măsura în care desenul aparţine unei colecţii private şi unui particular'', a explicat pentru AFP Greg Rubenstein, responsabil din cadrul casei Sotheby's, care a organizat licitaţia. "Proprietarul poate face orice doreşte, inclusiv să o vândă", a adăugat acesta.
Citește și: Colecție importantă de artă românească, scoasă la licitație
Miercuri, după câteva minute febrile marcate de un duel între un cumpărător din sală şi un altul prezent la telefon, desenul a fost adjudecat cu 7 milioane de dolari - 8,2 milioane de dolari cu taxe şi comisioane. Cu mult peste suma estimată de Sotheby's, între 2,5 şi 3,5 milioane de dolari.
Recordul precedent stabilit de un tablou al maestrului olandez a fost înregistrat în urma unei vânzări organizată de Christie's la Londra în 2014: 3,2 milioane de lire sterline (5,5 milioane de dolari) pentru "Samson and Delilah''
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...