Licitație incredibilă! O trufă albă a fost scoasă la vânzare cu o sumă uriașă

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Preţul acestei trufe excepţionale nu corespunde preţului de piaţă
Preţul acestei trufe excepţionale nu corespunde preţului de piaţă
O trufă albă care cântăreşte puţin peste 1 kg a fost vândută la licitaţie pentru 120.000 de euro, sau aproximativ 120 de euro pe gram, duminică, în timpul celei de-a 20-a licitaţii mondiale organizate la Alba, în apropiere de Torino, informează AFP. Vânzarea s-a derulat în legătură cu Moscova, Singapore şi Hong Kong, unde se găsea cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Preţul acestei trufe excepţionale nu corespunde preţului de piaţă, care este în prezent în jur de 375 de euro pentru 100 de grame pe piaţa din Alba, care face oficiul de referinţă naţională, potrivit Coldiretti, principala organizaţie agricolă italiană. În fiecare an, timp de 88 de ani, oraşul Alba, în Piemont, găzduieşte timp de aproape două luni un mare târg de trufe albe în timpul căruia are loc licitaţia.

Tablou în valoare de 1,2 de milioane de euro scos la licitație în noiembrie

Trufa albă din Alba, care este recoltată în perioada 21 septembrie - 31 ianuarie, este extrem de renumită. Banii obţinuţi sunt vărsaţi în mod tradiţional unor organizaţii de caritate. Cei 120.000 de euro de anul acesta vor merge la Institutul 'Mother's Choice' din Hong Kong, care ajută copiii fără familii şi mame tinere aflate în dificultate, şi la Centrul Dmitri Rogacev din Moscova, specializat în cercetarea cancerelor la copii.

Tuber magnatum Pico, denumirea savantă a trufei albe, creşte în soluri care trebuie să rămână reci şi umede atât în faza de germinare, cât şi în faza de maturare. Fiind o ciupercă care trăieşte sub pământ, ea este formată dintr-un procent ridicat de apă şi minerale absorbite din sol datorită rădăcinilor arborelui cu care trăieşte în simbioză. Trufa creşte lângă rădăcinile pinului, stejarului de stâncă, stejarului de plută şi stejarului din care îşi trage caracteristicile (culoare, gust şi miros).

În Italia, se găseşte în special în Piemont, Marche, Toscana şi Umbria (regiunile nordice şi centrale), dar şi mai la sud în Lazio şi Calabria. Peste 100.000 de culegători oficiali sunt implicaţi în aprovizionarea cu trufe albe a comercianţilor, restaurantelor şi întreprinderilor pentru a cifră de afaceri estimată la aproximativ 500 de milioane de euro, indiferent dacă produsul este proaspăt, conservat sau prelucrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel