Liderii lumii pe Facebook. Ierarhia puterii pe rețeaua de socializare

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Orban își pune și spatele pe Facebook
Orban își pune și spatele pe Facebook
Contul de Facebook a devenit o armă politică pentru liderii lumii de mai mulți ani. Acum vreo câțiva ani postările pe rețeaua de socializare erau socotite obligatorii pentru un demnitar care vrea să ajungă direct la votanții săi. Există însă oameni puternici ai lumii care se pot dispensa de acest mijloc modern de comunicare. Vladimir Putin nu a recurs, cel puțin nu direct, la rețeaua lui Mark Zuckerberg, nonconformistul papă Francisc preferă totuși mijoacele de comunicare tradiționale, iar cancelarul Angela Merkel și-a închis contul.

Pagina președintelui american, Donald Trump, domină de departe clasamentul urmăritorilor paginii sale de Facebook, situație cumva paradoxală în condițiile în care rețeaua pe care o preferă de obicei Trump este Twitter, unde mesajele sunt mai lapidare, dar mai directe. De altfel, stilul acesta se regăsește și pe cele două conturi oficiale de Facebook pe care le are președintele american. Unul este contul său personal, cu 23 de milioane de like-uri, iar celălalt, contul pe care și l-a deschis ca președinte al SUA, care a adunat și el 2,6 milioane de urmăritori. 

Fiica sa, Ivanka, este și ea foarte populară cu 6,2 milioane de like-uri. Soția președintelui, Melania Trump are tot două conturi, unul personal, cu 1,9 milioane de urmăritori, iar celălalt este ”First Lady Melania Trump”, care are 1,7 milioane.

În condițiile în care conduce o țară de peste un miliard de oameni, succesul pe Facebook al președintelui Xi Jinping este unul dezamăgitor. Pagina sa oficială, ”Xi's Moments”, are doar 2,8 milioane de fani. Cumva nesurprinzător în condițiile în care majoritatea postărilor sunt despre vizite de lucru prin diverse colțuri ale Chinei, scrise în aceeași limbă de lemn a mai tuturor regimurilor comuniste. ”Xi a felicitat locuitorii cu ocazia Festivalului Primăverii și și-a exprimat precouparea pentru viețile oamenilor”, este doar una dintre cele mai recente mostre.

În schimb, 2,5 milioane de francezi urmăresc pe Facebook ce are să le transmită președintele Emmanuel Macron, acesta postând cel puțin o dată pe zi. În general, urmăritorii săi sunt susținători ai partidului prezidențial En Marche, însă nu lipsesc și detractorii. De exemplu, la o postare privind comemorarea luptătorilor din Rezistența antinazistă, mai mulți au scris că așa vor fi celebrați cândva și ”vestele galbene”, care au contestat dur în stradă regimul Macron.

Citește și: Donald Trump își arată pragmatismul și în campaniile publicitare de pe Facebook

În schimb, doar 618.000 de britanici sunt interesați de ceea ce are de spus premierul Theresa May pe Facebook. Cumva nesurprinzător, deoarece majoritatea copleșitoare a postărilor ignoră obsesia națională a englezilor, Brexit-ul. Însă comentatorii, nu, ambele tabere, pro și contra, fiind nemulțumite de tragerile de timp ale lui May. ”Un singur vot - minciună. Vom onora votul de la referendum - minciună. Nu vom forța un al doilea referendum - minciună. Vom asculta electoratul - minciună. Vom părăsi UE pe 29 martie cu sau fără acord - minciună”, a inventariat un comentator afirmațiile nerespectate de May.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are cont de Facebook, însă există mai multe conturi false sau ale admiratorilor președintelui rus. A avut un cont deschis pentru campania prezidențială din 2018 însă acesta nu mai este activ din ianuarie. Nici papa Francisc nu se folosește direct de rețeaua lui Zuckerberg. Știri pe Facebook privindu-l pe papă se pot găsi pe conturile unor publicații oficiale ale Bisericii romano-catolice, anume Vatican News sau Catholic News Agency.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și-a închis pagina de Facebook pe 1 februarie într-un moment în care era urmărită de 2,5 milioane de persoane. Decizia lui Merkel de a renunța la un asemenea canal de propagare a informației este foarte rară pentru un politician, iar acest lucru a alimentat speculațiile că se va retrage complet din politică după încheirea mandatului de cancelar, pe care l-a obținut în 2005.

Orban și Iohannis, mai tari decât Theresa May

În vecinătatea României este de remarcat că Viktor Orban depășește ca număr de urmăritori contul Theresei May, 651.000 față de 618.000. Președintele Moldovei, Igor Dodon are doar 120.000 de urmăritori, chiar dacă postările în română alternează cu cele în limba rusă.

Față de aceste cifre, popularitatea paginii președintelui român este remarcabilă, cu 1.802.000 de urmăritori. Klaus Iohannis conduce de departe în clasamentul popularității pe Facebook, pe locul 2 fiind urmat, la mare distanță, de un alt fervent utilizator, fostul președinte Traian Băsescu, cu 422.000 de urmăritori. Premierul Viorica Dăncilă nu are cont, iar președinții Camerelor Parlamentului au un număr redus de urmăritori, în condițiile în care postările lor sunt sporadice.

Pagina lui Liviu Dragnea este urmărită de 181.000 de persoane, iar ultima postare are aproape o lună datând din 8 martie. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, are cu puțin este 90.000 de urmăritori, însă activitatea sa s-a intensificat apreciabil în ultimele luni, după o lungă perioadă de activitate sporadică. Liderul opoziției, Ludovic Orban, are și mai puțini, 23.000, însă pentru un follow ai nevoie de acceptul cererii de prietenie pe care trebuie să o trimiți președintelui PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Donald Trump
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului

pixel