Liderul Chinei și al Japoniei, față în față la San Francisco. Discuțiile lor vor schimba relațiile dintre cele două puteri asiatice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China Japonia / sursa: Freepik.com
China Japonia / sursa: Freepik.com
Lideii celor două mari puteri asiatice au discutat despre stabilizarea relațiilor în urma unor șicanări diplomatice care țin de exporturi și teritorii.

În cadrul unei întâlniri, președintele chinez Xi Jinping și premierul japonez Fumio Kishida au declarat că vor conlucra pentru a stabili o relație care să le aducă beneficii celor două puteri, punând accentul pe interesele economice comune, în contextul unei serii de dispute diplomatice, informează Reuters.

Liderii celor mai mari două economii din Asia au discutat joi la un hotel din San Francisco despre probleme precum interdicția impusă de China asupra fructelor de mare japoneze și cazul unui om de afaceri japonez reținut în China sub suspiciunea de spionaj.

Aceștia s-au angajat, de asemenea, să poarte un dialog despre controlul exporturilor, în cadrul unei întâlniri în marja summitului de cooperare economică Asia-Pacific.

Țările lor ar trebui "să se concentreze pe interesele comune" și să reafirme o "relație strategică de beneficii reciproce și să-i dea un nou sens", i-a spus Xi lui Kishida.

Cele două puteri s-au confruntat în ultimul timp pe teme precum revendicările teritoriale și tensiunile comerciale din Taiwan.

China a impus recent restricții la exportul de metale pentru fabricarea de cipuri, cum ar fi galiu, și se așteaptă ca în decembrie să limiteze exporturile de grafit, utilizat în baterii. Japonia a restricționat exporturile unor echipamente de fabricare a cipurilor.

Presiunea Chinei de a reafirma relațiile cu Japonia ar putea fi parțial determinată de legăturile strânse ale acesteia cu Washingtonul, marele rival al Chinei, a declarat Rumi Aoyama, un expert în relațiile dintre Japonia și China.

În marja summitului APEC, Kishida s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, pentru a șaptea lor întâlnire din acest an. Aceștia au promis să promoveze o cooperare mai prolifică și au discutat despre preocupări comune, cum ar fi testele cu rachete ale Coreei de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel