Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
"Opţiunea de plată cu bitcoin se apropie", a declarat Risch, fără a preciza intervalul de timp.
Risch, care este şi ministru de Finanţe în Liechtenstein, a informat că ţara intenţionează să accepte depozite în bitcoin şi schimbarea lor imediată în franci elveţieni, moneda naţională din Liechtenstein.
Premierul a explicat că nu există niciun plan pentru riscuri ridicate cu banii statului dar a adăugat că este deschis în viitor la investirea rezervelor de stat în bitcoin.
Rezervele de stat, care sunt în principal investite pe piaţa de capital, se ridică în prezent la 2,23 miliarde de franci elveţieni (2,51 miliarde de dolari), a informat Handelsblatt, citând declaraţia ministrului de Finanţe.
"Criptomonedele ca bitcoin sunt încă prea riscante, dar această evaluare se poate schimba, desigur", a declarat Risch.
Țara europeană unde lalelele și bitcoinul formează ... perechea perfectă
Lalelele și cea mai populară monedă virtuală, bitcoin, au fost asociate cu bule financiare, dar într-o seră uriașă de lângă Amsterdam, olandezii au găsit acum o modalitate de a le pune la treabă împreună.
În seră, inginerul Bert de Groot inspectează cele șase servere bitcoin care efectuează calcule complexe pentru a genera criptomoneda, făcând multă gălăgie, dar eliberând și multă căldură, atât de necesară gingașelor flori să se dezvolte. O modalitate prin care fermierii olandezi își reduc dependența de gazul naturale, al cărui preț a crescut vertiginos după ce Rusia a invadat Ucraina.
Cu o diferență de 20°C între aerul care intră și cel care iese din instalții, temperatura atinge nivelul ideal pentru cultivarea lalelelor și uscarea bulbilor. La rândul lor, serverele sunt alimentate de panouri solare amplasate pe acoperiș, ceea ce reduce atât costurile energetice ridicate ale mineritului de bitcoin, cât și impactul asupra mediului înconjurător.
Între timp, cultivatorii de lalele și compania lui Bert de Groot, Bitcoin Brabant, câștigă de pe urma criptomonedei, care continuă să atragă investitori în ciuda recentei prăbușiri a pieței.
Tulipmania
Filozoful Nassim Nicholas Taleb - care a dezvoltat teoria "lebedei negre", conform căreia un eveniment imprevizibil are consecințe uriase - a comparat bitcoin cu "Tulipmania" din Olanda. Dragostea olandezilor pentru lalele a dus la prima prăbușire a pieței bursiere în secolul al XVII-lea, când speculațiile privind valoarea bulbilor antrenat o creștere vertiginoasă a prețurilor, urmată de o scădere la fel de spectaculoasă, dar foarte dureroasă pentru mulți.
La apogeul bulei financiare, prețul unui singur bulb era de peste 100 de ori mai mare decât venitul mediu anual al unui olandez la acea vreme. Când s-a spart însă, în 1637, multe bănci au dat faliment și foarte mulți oameni i-au pierdut economiile. .
Danielle Koning, în vârstă de 37 de ani, cultivator de flori și proprietar de fermă, salută combinația dintre lalele și bitcoin, în ciuda istoriei lor tumultoase. "Credem că, prin acest mod de a ne încălzi sera, dar și de a câștiga bitcoin, avem o situație în care toți avem de câștigat", a declarat ea pentru AFP.
La aproape patru secole de la criză, Olanda este cel mai mare producător de lalele din lume și al doilea mare exportator de produse agricole, după SUA. O mare parte din cultură este cultivată sub sticlă. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...