Limba română, scoasă de la bacalaureat. Cine a venit cu ideea
Autor: Adrian Ilie
Data actualizării:
Data publicării:
Kulczar-Terza Jozsef
Kulczar-Terza Jozsef
Limba română ar urma să fie scoasă de la evaluarea națională de la finele clasei a VIII-a și de la examenul de bacalaureat pentru elevii care provin din rândul minorităților naționale, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament de către un parlamentar din grupul UDMR, Kulcsar-Terza Jozsef. Deputatul susține că examenele la limba română ar fi discriminatorii față de minorități.

Proiectul a fost depus astăzi în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaților și constă într-o modificare a Legii educației naționale. Pentru toate evaluările periodice ale elevilor de gimnaziu și de liceu de la finele claselor a VI-a, a VIII-a și a XII-a este înlocuită examinarea la limba română, fie scrisă, fie orală, cu examenul de limbă maternă. 

Prevederea elimină practic obligativitatea examenelor de limbă română pentru elevii care provin din minoritățile naționale. Inițiatorul crede că se impune egalizarea numărului de probe pe care un elev le susține, iar acest lucru ar trebui să se facă prin eliminarea limbei române pentru minoritățile naționale, care oricum trebuie să susțină în plus probele de limbă maternă.

”Elevii care și-au terminat studiile în limba română trebuie să susțină șase examene pe când cei care au studiat în altă limbă susțin opt examene (...) Se poate observa că acești elevi, chiar dacă îndeplinesc cu succes condiția de a susține cele șase examene pe care le promovează elevii care au studiat în limba română nu priesc diplomă de bacalaureat decât dacă au promovat alte două examene. Și asta în condițiile în care susțin mai multe examente în același interval de timp, deci au mai puține zile de repaus în perioada respectivă”, se arată în expunerea de motive”, argumenteză deputatul.

Citește și: Schimbări majore în educație. Cum se va desfășura bacalaureatul

Kulcsar-Terza susține că ar fi înlăturată o discriminare pe bază de limbă împotriva elevilor minorităților. El invocă faptul că mai mulți absolvenți de liceu au depus deja plângeri la CEDO legate de faptul că trebuie să susțină mai multe probe decât majoritatea elevilor.

Practic proiectul are șanse nule de adoptare, precum cel pentru Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, respins definitiv în 2018, inițiat tot de Kulcasr-Terza. Acesta a fost ales pe listele UDMR, el fiind însă membru în Partidul Civic Maghiar, al cărei președinte al organizației de Covasna este.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel