Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
În condițiile în care piețele și-au ajustat în jos previziunile privind o majorare a ratei dobânzii de către Rezerva Federală, indicele dolarului a pierdut peste 3,5% de la vârful atins la jumătatea lunii mai. Acest lucru a ajutat lira sterlină să iasă din impas și să urce după ce, la începutul lunii, a atins cel mai scăzut nivel din martie 2020.
"Revenirea tandemului lira sterlină/dolar american reflectă în mare parte deprecierea dolarului", a comentat Vasileios Gkionakis, de la CitiFX, care rămâne pesimist în privința lirei sterline în raport cu euro și cu monedele de bază, din cauza încetinirii creșterii economice, a epuizării banilor economiți de gospodării, a lipsei unor stimulente fiscale semnificative.
Intervalul de tranzacționare a fost relativ restrâns luni, piețele bursiere și de obligațiuni din SUA fiind închise de Memorial Day, în timp ce calendarul britanic pare ușor în această săptămână, piețele fiind închise joi și vineri pentru Spring Bank Holiday și Jubileul de platină al reginei.
La ora 1358 GMT, lira sterlină era în creștere cu 0,1% față de dolar, la 1,2640 dolari, la puțin timp de la maximul lunar de vineri de 1,26665 dolari. Față de euro, lira sterlină a scăzut cu 0,2%, la 85,15 pence.
Citește și Lira turcească, în cădere liberă. Banca centrală nu tresare
În pofida recuperării recente a lirei sterline în raport cu dolarul, datele publicate vineri de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) au arătat că investitorii și-au mărit ușor poziția netă scurtă în lire sterline în ultima săptămână. Poziția scurtă netă este acum de 6,3 miliarde de dolari, cea mai mare poziție scurtă din 2019.
Analiștii sunt din ce în ce mai pesimiști cu privire la lira sterlină, având în vedere semnele de slăbire a economiei și faptul că Banca Angliei continuă să majoreze ratele dobânzilor în încercarea de a reduce inflația. "Majorarea ratelor în fața unei economii care încetinește puternic nu este niciodată un lucru bun pentru nicio monedă", a declarat Kamal Sharma, strategul FX al Bank of America, într-o notă de cercetare.
"Reducerea riscului actual și stimulentele fiscale ar putea oferi o oarecare ușurare, dar răul a fost făcut, iar perspectivele pentru lira sterlină par sumbre", a adăugat Sharma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...