Lockheed Martin: Un posibil sfârșit de ciclu financiar

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy
Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy
Pentru Lockheed Martin, războiul nu rimează întotdeauna cu profituri în creștere. 

Dovada o constituie cursul acțiunilor la bursă, care a fost destul de lent între 2002 și 2012, chiar dacă, în intervalul dat, Statele Unite s-au angajat într-o campanie totală împotriva terorismului în Afganistan și, apoi, în Irak. 

Un deceniu de creștere 

Factorul care a stimulat însă situația financiară a companiei a fost, înainte de toate, scoaterea pe piață a F-35 – avioanele de luptă multirol de ultimă generație care echipează acum toate principalele țări NATO, cu excepția Franței, și care a bulversat, în sensul bun al cuvântului, visteria grupului. Într-un sector supus unor cicluri de afaceri foarte lungi – atât în ​​sus, cât și în jos – vânzările de F-35 au asigurat grupului Bethesda un deceniu solid de creștere și prosperitate.

Desigur, distribuțiile de capital – dividende și răscumpărări de acțiuni – considerabil mai mari în acest proces nu i-au nemulțumit nici pe investitori, de unde și creșterea fulgerătoare a evaluării bursiere pe parcursul ciclului.

Comenzile care echilibrează balanța

Este, totuși, posibil ca această secvență de creștere să se apropie de epuizare, chiar dacă cifra de afaceri consolidată ar urma să atingă un record istoric în 2024 și, astfel, să rupă o perioadă de stagnare de patru ani. 

Ca dovadă: în 2024, livrările de F-35 sunt în scădere cu 40% față de anul trecut în același timp, în timp ce carnetul de comenzi pentru segmentul aeronautic scade cu 17%. În acest context, războiul din Europa de Est aduce beneficii companiei Lockheed, refăcându-i, în mare măsură, imaginea bursieră. 

De exemplu, segmentul aeronautic se bucură de comenzi legate de modernizarea F-16 – o platformă veche de aproape cincizeci de ani, folosită recent în spațiul ucrainean – care, combinată cu o comandă pentru C-130, compensează scăderea vânzărilor de avioane F-35.

Fără răscumpărări, nu s-ar fi reușit

Creștere și mai remarcabilă a vânzărilor de rachete - rachete ghidate folosite de celebrele sisteme HIMARS, atât de temute de ruși, sau rachete antiaeriene care echipează bateriile Patriot - din nou direct legate de situația din Europa de Est. Dintre cele patru segmente ale grupului, acesta este singurul care prezintă o carte de comenzi în creștere bruscă.

În cele din urmă, în primele nouă luni ale anului, Lockheed asigură o stabilitate perfectă a profitului său pe acțiune – care ajunge la 20 de dolari, ca și în 2023 în același timp. Cu toate acestea, fără răscumpărările masive de acțiuni - încă 5,2% din titlurile de valoare restante au fost radiate anul acesta! — aceasta ar fi arătat o scădere notabilă, chiar și cu un război de foarte mare intensitate în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Harta administrativă a României
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik
Marcel Ciolacu
Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației...

Bani
Viktor Orban și Peter Magyar (dreapta, spate) / Foto: Parlamentul European
Boeing
Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy

Lockheed Martin: Un posibil sfârșit de ciclu financiar

Pentru Lockheed Martin, războiul nu rimează întotdeauna...

Banca Națională a României
Adrian Câciu

Câciu: România nu are, de fapt, o cotă unică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Asigurări / Ilustrație: DCBusiness

Guvernul a adus modificări Legii asigurărilor

Guvernul a adus modificări semnificative Legii...

Taxe
Ray-Ban
Angajați / Foto: Freepik

De ce persoanele de peste 45 de ani nu-și caută job-uri?

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt reticente...

Dolari / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
foto: pexels.com
Banca Națională a României
Familie / FOTO: Freepik
Sobă pe lemne / Foto: Freepik

pixel