Locuințe ANL. Legea privind modificarea contractelor de închiriere, promulgată

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Modificările sunt importante și, potrivit inițiatorilor, vin în ajutorul chiriașilor
Modificările sunt importante și, potrivit inițiatorilor, vin în ajutorul chiriașilor
Proiectul de lege a primit semnătura președintelui țării și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă în discuție a modificat și completat Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). ”Legislația cu privire la facilitățile de vânzare și închiriere de către Agenția Națională pentru Locuințe a locuințelor destinate tinerilor a încercat, de-a lungul timpului, să acopere aspecte ce pot sta la baza metodelor de speculă, astfel încât accesul la aceste spații de locuit și posibilitatea transformării din chiriaș în proprietar să fie un proces echitabil și transparent”, se arată în expunerea de motive anexată la proiectul de act normativ. 

Potrivit textului, chiriașii din apartamentele construite de ANL își vor putea, de acum înaite, prelungi contractul de închiriere pe perioade de câte cinci ani, nu anual, așa cum se-ntâmplă în prezent. “După expirarea perioadei contractuale iniţiale, prelungirea contractului de închiriere se face, succesiv, pe perioade de câte 5 ani”, scrie, mai exact, în respectivul document.  

În plus, locuinţele pentru tineri destinate închirierii se vor putea vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum șase ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fară ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului și fără interdicție de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de cinci ani în cartea funciară.

Regulile actuale stabilesc că locuinţele închiriate tinerilor se pot vinde celor ce apar în contractele de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către aceeași persoană sau către cea în beneficiul căreia s-a continuat închirierea, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului.

Conform legii, tinerii sunt persoanele majore cu vârsta de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite de ANL.

”Modificările propuse în actul normativ mai vizează și stabilirea prelungirii contractului de închiriere pe perioade de câte 5 ani, în condițiile în care, în prezent, de la data repartizării locuinței, contractul inițial se încheie pe o perioadă de 5 ani, urmând apoi prelungirea succesivă anuală. Prelungirea contractului de închiriere pe perioade de câte 5 ani vine în ajutorul chiriașului, în sensul în care valabilitatea contractului pe o perioadă de 5 ani ajută în situația încheierii contractelor de utilități și obținerea vizei de flotant, restul actelor cerute prin legislația în vigoare urmând a fi depuse anual, în vederea reactualizării datelor”, se menționează în expunerea de motive. 

Citește și Se întâmplă și la alții. Apartament de şapte metri pătraţi se vinde cu 50.000 de lire

Cine nu-și amintește de vâlva generată de celebra garsonieră din Cluj Napoca, de numai 11 metri pătrați, dată spre închiriere cu 200 de euro pe lună și, ulterior, scoasă la vânzare pentru 37.499 de euro! Se poate însă și mai rău sau mai bine, depinde cum privești lucrurile.

La Londra, cel mai mic APARTAMENT din capitala Marii Britanii a fost scos la vânzare pentru 50.000 de lire, deși locuința nu se întinde decât pe şapte metri pătraţi. 

Ce încape în acest spațiu? Destule: un pat, un cuptor cu microunde, o chiuvetă, toaleta și dușul aferent și câteva rafturi, probabil pentru de toate, de la cărți la haine. 

Amplasat în zona de Est a Londrei, acesta este considerat a fi cel mai mic apartament care a fost scos pe piaţă în capitala Marii Britanii. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 50.000 de lire sterline dar se aşteaptă ca el să crească, având în vedere că apartamentul a fost cumpărat pentru 103.500 de lire sterline în luna mai 2017.

Acest apartament este un exemplu a ceea ce experţii numesc un fenomen al caselor mici, alimentat de creşterea chiriilor şi preţurilor proprietăţilor imobiliare. Microapartamentele devin din ce în ce mai căutate şi din ce în ce mai mici, susţin experţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel