Locuri de parcare pentru pensionari
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Doi pensionari stau lângă mașina plină cu bagaje / Foto: Freepik
Doi pensionari stau lângă mașina plină cu bagaje / Foto: Freepik
Un proiect de lege cu impact direct asupra vieții pensionarilor este pe masa de lucru a deputaților.

Propunerea vizează îmbunătățirea accesului la locurile de parcare destinate persoanelor în vârstă. Propunerea legislativă are în vedere protejarea acestui segment vulnerabil al populației, cu accent pe situațiile speciale în care pensionarii întâmpină dificultăți în căutarea unui loc de parcare, în special în zonele aglomerate.

Conform proiectului, se propune adoptarea unui act normativ care să reglementeze ca un procent de 10% din totalul locurilor de parcare ale marilor lanțuri de magazine să fie rezervate exclusiv pensionarilor. Inițiatorul proiectului argumentează că această măsură este necesară, având în vedere că persoanele în vârstă se confruntă adesea cu disconfort și dificultăți în găsirea unui loc de parcare în spațiile special amenajate ale hipermarket-urilor, mai ales în contextul aglomerării constante a parcărilor.

Prin această inițiativă, se propune un sprijin real pentru pensionarii cu probleme de sănătate, care se confruntă cu provocări în găsirea unui loc de parcare adecvat. Statisticile privind accesul limitat la spațiile de parcare arată că doar 20% dintre români și-ar asigura locuințele, comparativ cu media europeană de aproximativ 65%.

Citește și: Pensii 2024. Informaţii oficiale de la CNPP

Proponentul proiectului susține că adoptarea acestei legi ar reprezenta o formă de discriminare pozitivă, justificată de necesitatea unei conduite comunitare îmbunătățite și a respectului pentru cetățenii în vârstă, care, în urma vieții de muncă, merită facilități pentru a-și asigura confortul și siguranța în locurile publice.

Inițiativa legislativă se bazează atât pe experiențele și constatările din realitatea cotidiană, cât și pe studii și practici internaționale în domeniu. Modelul european, reflectat în Directiva UE 2019/882 privind accesibilitatea, servește drept bază pentru această propunere, promovând sprijinul pentru persoanele vârstnice cu dificultăți temporare sau permanente de mobilitate.

Proiectul de lege evidențiază necesitatea unei abordări comprehensive în protejarea drepturilor pensionarilor și reprezintă un pas important către o societate mai incluzivă și atentă la nevoile persoanelor în vârstă. Dezbaterile în jurul acestui proiect vor aduce în prim-plan întrebări cruciale despre respectarea codului bunelor maniere, responsabilitatea socială și rolul statului în asigurarea unui mediu prietenos pentru pensionari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...


pixel