Londra amenință să taie livrările de gaze în Europa. Prețurile au explodat
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Orice veste proastă aruncă prețurile în aer
Orice veste proastă aruncă prețurile în aer
Prețul gazelor naturale a crescut miercuri, după ce presa a relatat că Marea Britanie ia în considerare întreruperea livrărilor către Europa continentală în cazul unei penurii severe.

Contractul futures de referință pentru gazul european a urcat cu 6,8%, la 138 de euro pe megawatt/oră (MWh). Prețul de referință al contractelor futures pentru gazele naturale din Marea Britanie a crescut în mod similar cu 11%, până la 185 de pence/termie.

Potrivit Financial Times, Marea Britanie plănuiește să închidă conductele care leagă Marea Britanie de Olanda și Belgia, dacă se agravează criza energetică. O astfel de mișcare ar permite Londrei să protejeze aprovizionarea cu gaze a țării, inclusiv cu gaze naturale lichefiate (GNL). Cu toate acestea, ar însemna, de asemenea, că Regatul Unit nu ar putea importa gaze din Europa continentală în timpul lunilor de iarnă.

Între timp, bursele mondiale au rămas miercuri insensibile la riscurile de recesiune, în condițiile în care inflația se menține la un nivel ridicat, iar indicatorii continuă să arate o încetinire a creșterii economice. Bursele europene se tranzacționau în scădere la prânz: Parisul era în scădere cu 1,35%, Frankfurt cu 1,87% și Londra cu 0,49% în jurul orei 11:15 GMT. La Zurich, SMI a scăzut cu 0,97%.

Și în Asia, culoarea dominantă a fost roșu, cu un declin de 0,91% la Tokyo, de 1,40% la Shanghai și de 1,88% la Hong Kong. După scăderea puternică de marți, în special pe platforma Nasdaq (-3%), piețele americane se îndreptau spre o deschidere în scădere între 0,15% și 0,40%, în funcție de contractele futures.

Investitorii navighează în continuare în ape tulburi, luptând împotriva curentului în fața inflației și a încetinirii activității economice. În ceea ce privește prima, Spania a dat un start prost cu o serie de cifre: inflația prețurilor s-a situat la 10,2% în iunie, de la an la an, cu mult peste previziunile (9,2%) și peste creșterea anuală din mai (8,7%).

Germania urmează să publice cifrele pentru luna iunie în cursul zilei de astăzi, înainte de indicatorul PCE al SUA de joi, care este urmărit îndeaproape de Rezerva Federală a SUA. Starea de spirit pe partea de creștere este, de asemenea, sumbră după o deteriorare bruscă, marți, a indicatorului de încredere a consumatorilor din SUA.

"Ne-am redus țintele de preț pe un an la o valoare cuprinsă între 5 și 7% pentru mai mulți indici regionali", au scris miercuri analiștii de la administratorul de active DWS. "Credem că am văzut deja vârful marjelor operaționale" în ceea ce privește câștigurile companiilor. "Previziunile noastre sunt cu mult sub consensul actual", afirmă analiștii germani, care anticipează o "stagnare" a veniturilor companiilor în 2023 și 2024, "în special în țările dezvoltate".

Confruntate cu aceste provocări, piețele se agață de declarațiile bancherilor centrali ca de o baliză. Exercițiul lor delicat de echilibrare între combaterea inflației și încetinirea activității economice se va afla din nou pe ordinea de zi a forumului anual al Băncii Centrale Europene de la Sintra, Portugalia, unde vor lua cuvântul Christine Lagarde și președintele Fed, Jerome Powell.

Citește și Se joacă puternic la bursă împotriva acțiunilor europene. Miză URIAȘĂ

Imobiliarele europene, retrogradate

Companiile imobiliare au avut de suferit după un rating negativ acordat de Bank of America pentru sectorul imobiliar, cu mai multe retrogradări. În Franța, Covivo a scăzut cu 6,23%, Icade cu 5,87%, Gecina cu 5,89%, Klepierre cu 5,51%, Unibail-Rodamco-Westfield cu 5,42%. British Land a scăzut cu 6,94%, Land Securities cu 4,62% la Londra, iar Inmobiliaria Colonial cu 5,60% la Madrid.

H&M, depășește așteptările

Gigantul suedez de îmbrăcăminte Hennes & Mauritz (H&M) a raportat miercuri un profit net și vânzări peste așteptări pentru al doilea trimestru, ajutat de o performanță puternică atât în ceea ce privește cumpărăturile online, cât și cele din magazine, profitul net crescând cu 33%, la aproximativ 3,7 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 345 milioane de euro). Acțiunile au câștigat 5,47%.

După ce cifrele au arătat o scădere a vânzărilor în Marea Britanie în primul trimestru, lanțul britanic de magazine de reduceri B&M a câștigat 1,69%. Acesta a confirmat obiectivele pentru 2023, așa cum a indicat la sfârșitul lunii mai.

Petrolul

Petrolul este pe o pantă ascendentă înaintea reuniunii de joi a țărilor exportatoare de petrol Opec+, pe fondul cererii puternice și al amenințărilor la adresa aprovizionării din mai multe țări producătoare. Până la ora 10:50 GMT, țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august era în creștere cu 0,57%, la 118,65 dolari.

Pentru aceeași lună, petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 0,77%, la 112,62 dolari. Euro a fost la 1,0526 dolari (+0,06%). Bitcoin a scăzut cu 0,81%, la 20.085 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel