Nouă lovitură dură pentru Musk: Un puternic fond e pensii vinde toate acțiunile Tesla

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Fondul danez AkademikerPension exclude Tesla din portofoliu, acuzând încălcarea drepturilor muncitorilor și riscurile generate de Elon Musk

AkademikerPension, unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din Danemarca, anunță vânzarea ultimelor acțiuni deținute la Tesla și includerea companiei pe lista sa neagră. Motivul? Încălcarea drepturilor lucrătorilor și riscurile crescute asociate comportamentului lui Elon Musk.

”Răbdarea are o limită” – AkademikerPension își pierde încrederea în Tesla

Vineri, Jens Munch Holst, directorul executiv al AkademikerPension, a anunțat oficial decizia fondului de a renunța complet la acțiunile Tesla și de a pune compania pe lista de excluderi. ”Răbdarea are o limită. Am ajuns în punctul în care nu mai putem continua investițiile în Tesla”, a declarat Holst.

Fondul de pensii, care administrează active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari, a vândut ultimele 200 de acțiuni Tesla pe care le mai avea și a impus interdicția de a mai cumpăra titluri ale companiei, atât pentru administratorii interni, cât și pentru cei externi. Potrivit unui purtător de cuvânt al AkademikerPension, participația la Tesla a atins o valoare maximă de 300 milioane de coroane daneze (aproximativ 45 milioane de dolari), însă fundalul social și politic legat de conducerea companiei a determinat fondul să se retragă.

Prăbușirea vânzărilor Tesla în Europa și riscurile generate de Musk

Decizia AkademikerPension vine pe fondul unor scăderi semnificative ale vânzărilor Tesla în Europa. Mulți consumatori europeni au început să evite brandul din cauza pozițiilor publice adoptate de Elon Musk, care a lăudat candidați de extremă dreapta și a intervenit în mod controversat în politicile americane și europene. În acest context, acțiunile Tesla s-au prăbușit cu aproximativ 50% față de vârful atins după alegerile din SUA, ceea ce a șters peste 750 de miliarde de dolari din capitalizarea de piață a companiei.

Holst a subliniat că, deși Tesla a fost un pionier al tranziției verzi, problemele tot mai mari din cadrul companiei nu mai pot fi trecute cu vederea. ”Este dificil să mai rămâi investit într-o companie unde problemele se înmulțesc și nu există perspective de îmbunătățire”, a adăugat acesta.

Trei motive cheie pentru care AkademikerPension spune ”nu” Tesla

Oficialii AkademikerPension au detaliat și motivele care au stat la baza deciziei drastice:

Încălcarea drepturilor lucrătorilor – Tesla a fost acuzată în repetate rânduri că a încercat să împiedice organizarea sindicală și să limiteze drepturile angajaților.

Probleme de guvernanță corporativă – Lipsa unui control eficient asupra deciziilor companiei și managementul considerat deficitar al lui Elon Musk.

Implicarea politică a lui Musk și răspândirea dezinformării – Acțiunile acestuia în politica americană și europeană, precum și mesajele controversate distribuite public, creează riscuri ”considerabile” asupra performanțelor financiare ale companiei.

”Pe scurt, considerăm că Elon Musk este pe cale să distrugă brandul Tesla și valoarea acesteia”, a concluzionat Jens Munch Holst.

AkademikerPension nu este la prima decizie radicală: recent, fondul a retras un mandat de 3,3 miliarde de coroane de la State Street Global Advisors din cauza temerilor privind angajamentele insuficiente legate de climă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel