Lupta împotriva schimbărilor climatice a primit 200 miliarde de dolari
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grupul Băncii Mondiale a anunţat un nou set major de obiective climatice pentru perioada 2021 - 2025, dublând investiţiile actuale pe o perioadă de 5 ani la aproximativ 200 de miliarde de dolari, pentru a sprijini statele să întreprindă acţiuni ambiţioase privind schimbările climatice. 

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, noul plan sporeşte în mod semnificativ sprijinul pentru obiective de adaptare şi rezilienţă, recunoscând impactul din ce în ce mai puternic al schimbărilor climatice asupra vieţii şi mijloacelor de trăi, în special în cele mai sărace ţări din lume. Planul reprezintă, de asemenea, "o ambiţie sporită a Grupului Băncii Mondiale, trimiţând un semnal important comunităţii globale de a proceda la fel".

"Schimbările climatice reprezintă o ameninţare existenţială pentru populaţiile cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume. Aceste noi obiective demonstrează cât de serios abordăm această problemă, investind şi mobilizând 200 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru combaterea schimbărilor climatice. Ne străduim să facem mai mult şi să acţionăm mai repede cu privire la aspectele climatice şi îndemnăm comunitatea globală să procedeze la fel. Este vorba despre a mobiliza ţările şi comunităţile pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai rezistent la schimbările climatice", a declarat preşedintele Grupului Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Suma de 200 de miliarde de dolari este alcătuită din finanţări directe de aproximativ 100 de miliarde de dolari de la Banca Mondială (BIRD/AID) şi aproximativ 100 miliarde de dolari din finanţări directe combinate de la International Finance Corporation (IFC) şi Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor (AMGI), precum şi din capitalul privat mobilizat de Grupul Băncii Mondiale.

O prioritate majoră este sporirea sprijinului pentru obiective de adaptare la climă, recunoscând faptul că milioane de oameni din întreaga lume se confruntă deja cu consecinţele grave ale evenimentelor meteorologice extreme. Prin extinderea finanţării directe de adaptare pentru a ajunge la aproximativ 50 miliarde dolari în perioada 2021 - 2025, Banca Mondială va acorda, pentru prima dată, atenţie egală acestor aspecte, ca şi investiţiilor destinate reducerii emisiilor.

"Oamenii îşi pierd viaţa şi mijloacele de trai din cauza efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice. Trebuie să luptăm împotriva cauzelor acestora, dar şi să ne adaptăm la consecinţele care sunt adesea drastice pentru cele mai sărace populaţii din lume. De aceea noi, la Banca Mondială, ne angajăm să intensificăm finanţarea pentru combaterea schimbărilor climatice la 100 de miliarde de dolari, dintre care jumătate din fonduri se vor aloca pentru construirea de case, şcoli şi infrastructuri mai bine adaptate şi pentru investiţia în agricultură, în gestionarea durabilă a sistemelor de apă şi în reţele de protecţie socială receptive", a declarat Kristalina Georgieva, preşedinte executiv al Băncii Mondiale.

Noua finanţare va asigura faptul că adaptarea se va realiza în mod sistematic, iar Banca Mondială va dezvolta un nou sistem de rating care să urmărească şi să stimuleze progresul mondial. Acţiunile vor include sprijinirea previziunilor meteorologice de calitate superioară, a sistemelor de avertizare timpurie şi a serviciilor de informare privind clima pentru a pregăti mai bine 250 de milioane de persoane din 30 de ţări în curs de dezvoltare cu privire la riscurile climatice.

În plus, investiţiile preconizate vor construi mai multe sisteme de protecţie socială în ce priveşte clima în 40 de ţări şi vor finanţa investiţii în agricultură inteligentă în 20 de ţări.

"Există literalmente trilioane de dolari de oportunităţi pentru sectorul privat de a investi în proiecte care vor ajuta la salvarea planetei. Sarcina noastră este să sondăm şi să găsim aceste oportunităţi în mod proactiv, să folosim instrumentele noastre de reducere a riscurilor şi să investigăm piaţa pentru investiţii din sectorul privat. Vom contribui mult mai mult la finanţarea energiei regenerabile, a clădirilor ecologice, a agrobusiness-ului inteligent adaptat la climă, a transportului urban, a sistemelor de gestionare a apei şi deşeurilor urbane", a afirmat, la rândul său, Philippe Le Houérou, preşedinte executiv al IFC.

Noile obiective se bazează pe Planul de acţiune privind schimbările climatice din 2016 al Grupului Băncii Mondiale. În 2018, Grupul Băncii Mondiale a acordat o finanţare record în valoare de 20,5 miliarde de dolari pentru acţiuni în domeniul schimbărilor climatice: dublarea livrărilor din anul premergător Acordului de la Paris şi îndeplinirea obiectivului său pentru 2020 cu doi ani înainte de termen.

Grupul Băncii Mondiale va continua să integreze considerentele climatice în activitatea sa, incluzând proiecte de monitorizare pentru riscurile climatice şi conceperea măsurilor adecvate de reducere a riscurilor, dezvăluind atât emisiile brute, cât şi cele nete de gaze cu efect de seră şi aplicând unui preţ de referinţă al carbonului pentru toate investiţiile materiale.

Pentru a spori impactul la nivel de sisteme pentru ţări, Grupul Băncii Mondiale va sprijini integrarea considerentelor climatice în planificarea politicilor, proiectarea investiţiilor şi implementarea şi evaluarea acestora. De asemenea, va sprijini cel puţin 20 de ţări să implementeze şi să actualizeze contribuţiile naţional determinate (NDC) şi să sporească angajamentul faţă de Ministerele de Finanţe în conceperea şi implementarea politicilor transformatoare privind emisii scăzute de dioxid de carbon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel