Mai multe țări UE fac presiuni asupra Germaniei, pentru costurile livrărilor de gaze
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Depozit de gaze
Depozit de gaze
Organismele de reglementare în domeniul energiei ale mai multor țări europene, în frunte cu Cehia, Austria, Slovacia și Ungaria, încearcă să determine Germania pentru a reduce o taxă pe transportul de gaze impusă la începutul conflictului din Ucraina.

Aceste țări spun că taxa pune în pericol solidaritatea energetică a UE și afectează eforturile de reducere a dependenței de Rusia.

Tariful a fost stabili în urma crizei energetice europene care a atins punctul culminant în 2022, după ce Moscova a întrerupt fluxurile de gaze către Europa în urma invaziei sale în Ucraina.

Taxa pe comerțul transfrontalier cu gaze a avut scopul de a recupera miliardele pe care Germania le-a cheltuit pentru a umple rapid depozitele cu gaze non-rusești, scrie Reuters.

Într-un raport publicat vineri, autoritățile de reglementare în domeniul energiei din UE, ACER, și-au arătat îngrijorarea cu privire la această taxă.

Aplicarea de costuri la punctele de tranzit transfrontalier ar putea afecta fluxurile de gaze, ar putea crește prețul acestora în unele țări și ar putea împiedica eforturile țărilor de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, a declarat ACER.

"Taxele și impozitele care recuperează costurile de punere în aplicare a măsurilor naționale de stocare nu ar trebui să fie aplicate la punctele transfrontaliere, pentru a evita efectele negative asupra schimburilor de gaze", a declarat ACER.

Miniștrii energiei din țările UE au discutat această problemă în cadrul unei reuniuni care a avut loc luni la Bruxelles. Doi diplomați ai UE au declarat pentru Reuters că Germania a indicat în cadrul reuniunii că lucrează la o soluție pentru a răspunde preocupărilor țărilor.

Comisia Europeană a declarat că este în contact cu Germania în legătură cu acest aspect. Un diplomat al UE a sugerat că Bruxelles-ul ar putea iniția o procedură de infringement împotriva Berlinului dacă nu sunt abordate preocupările legate de taxă.

ACER a declarat că îngrijorările țărilor vecine cu privire la taxa germană s-au intensificat după ce Berlinul crescut de peste trei ori taxa, de la 0,59 euro pe megawatt oră în octombrie 2022 la 1,86 euro/MWh în ianuarie 2024.

În pofida îngrijorărilor, se așteaptă ca Berlinul să prelungească tariful cu doi ani, până la sfârșitul anului 2027. De asemenea, Italia ia în considerare posibilitatea de a urma exemplul Germaniei cu propria taxă suplimentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel