Majorare salarială de până la 50% pentru aceşti bugetari. Care sunt condiţiile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Procentul de majorare salarială a indemnizațiilor lunare pentru personalul din administrația publică implicat în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene va fi stabilit în funcție de numărul proiectelor, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene publică în consultare Regulamentul – cadru în baza căruia se vor calcula majorările salariale aplicabile personalului din administrație implicat în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene.

„Sunt multe exemple de comunități din toată țara – orașe mari sau mici sau chiar comune – pe care investițiile din fonduri europene le-au schimbat din temelii. Or, fiecare astfel de schimbare are la bază proiecte pentru care se depune un efort uriaș din partea echipelor din instituții. Sunt oameni care, cu priceperea și cu ambiția lor, au făcut posibile proiecte importante de infrastructură cu impact asupra condițiilor de viață și economiei. Acești oameni sunt perla coroanei pentru dezvoltarea comunităților și ar trebui ca acest aspect să se regăsească și în modul în care sunt recompensați. Veți vedea că am introdus în regulament un articol care fix asta prevede, promovarea hărniciei în gestionarea proiectelor de infrastructură. Am spus că vor exista criterii de performanță care vor fundamenta procentul acestor majorări. Ei bine, ele sunt cuprinse în Regulamentul adoptat astăzi, fiind o modalitate clară prin care premiem doar reușitele de impact, nu dăm sporuri fără un fundament”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

La elaborarea acestui proiect de Regulament-cadru s-a pornit de la prevederile Hotărârii Guvernului nr. 325/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei și a criteriilor pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și conține reglementări tehnice privind:

 – condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv pentru proiectele aferente implementării Mecanismului de redresare şi rezilienţă;

–  criteriile de acordare a procentului de majorare salarială pentru personalul cu funcția de bază în instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și în proiectele finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, după cum urmează:

a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;

b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;

c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;

d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;

e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

–  criteriile pe baza cărora se majorează indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență cu până la 50%.

 

Regulamentul-cadru, construit pentru a promova performanța

 

Elementul de noutate îl reprezintă modificarea criteriilor pe baza cărora vor fi stimulați financiar preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale, astfel că, față de reglementarea anterioara care ținea seama numai de numărul de proiecte aflate în implementare, după aprobarea noului Regulament-cadru, procentul de majorare salarială a indemnizațiilor lunare va fi stabilit în funcție de numărul proiectelor, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar.

Astfel, conform noilor criterii, majorarea salarială va ține seama de numărul de proiecte de la 1 până la 5 și de valoarea cumulată a acestora până la 20.000.000 lei, diminuată cu 50% în situația în care un procent de peste 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului.

Totodată, regulamentul stabilește condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei în cadrul instituțiilor și autorităților publice care implementează proiecte finanțate din fonduri europene și prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Reamintim că, în cursul săptămânii trecute, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG nr. 19/2023) care prevede majorarea îndemnizațiilor lunare pentru personalul din unitățile administrativ teritoriale care implementează proiecte europene: aparatul propriu de la nivelul consiliilor județene, primăriilor și consiliilor locale; personalul din cadrul instituțiilor și serviciilor publice de interes local și județean, nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile; personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență; președinții și vicepreședinții consiliilor județene; primarii și viceprimarii unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Majorarea prevăzută este de până la 50%, cu încadrarea în bugetul aprobat, stabilindu-se totodată că procentul de majorare salarială va fi stabilit pe baza unor criteriile incluse într-un regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și aprobat prin hotărârea de astăzi a Guvernului.

Dacă 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului, atunci sporul primit se poate ridica la maxim 25%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel