Conform așteptărilor, Banca centrală a Canadei a majorat rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, ducând rata țintă de la 4,25% la 4,5%. A fost cea de-a opta creștere consecutivă și cea mai mică dintre toate, începând din martie anul trecut. Oricum, rata dobânzii de politică monetară a Băncii Canadei se află la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2007.
"Am majorat rapid ratele, iar acum este momentul să luăm o pauză și să ne gândim dacă politica monetară este suficient de strictă pentru a readuce inflația la ținta de 2%", a explicat guvernatorul Băncii, Tiff Macklem, într-o conferință de presă.
Toate aceste creșteri ale Băncii Canadei au început să afecteze cererea internă care, atunci când depășește oferta de bunuri și servicii disponibile, contribuie la creșterea prețurilor. Într-adevăr, "cheltuielile gospodăriilor s-au temperat, cererea de active imobiliare și electrocasnice a scăzut, iar activitatea și prețurile de pe piața imobiliară au scăzut substanțial.
Cu toate acestea, creșterea economică și a ocupării forței de muncă în a doua jumătate a anului 2022 a depășit în continuare așteptările instituției, ceea ce arată, potrivit acesteia, că "economia supraîncălzită nu s-a răcit atât de mult pe cât ne așteptam". Acest lucru se poate observa, de exemplu, în rata șomajului care, la 5% în decembrie, este încă "aproape de minimele istorice" și în companiile care întâmpină dificultăți în a găsi mână de lucru.
Încetinirea inflației anuale a prețurilor, de la 8,1% în iunie la 6,3% în decembrie, reflectă în special scăderea prețurilor globale la benzină, îmbunătățirile mai rapide decât se așteptau în lanțurile de aprovizionare și cererea mai mică de bunuri durabile în Canada.
În așteptarea recesiunii?
Banca centrală a Canadei intenționează acum să acorde timp pentru ca majorările de dobândă să își facă simțit efectul asupra economiei, în special asupra sectorului serviciilor, care răspunde mai greu, cam în 12-18 luni, la astfel de schimbări. Instituția consideră că ratele sale sunt neutre atunci când se situează la mijlocul intervalului 2%-3%. Peste acest punct, încetinește economia, iar sub acest punct, o stimulează.
În noua ediție a Raportului său de politică monetară dezvăluit miercuri, Banca se așteaptă ca economia canadiană să încetineascsă de la o medie de 3,6% anul trecut, la doar 1% anul acesta și 1,8% în 2024, cu "stagnare până pe la jumătatea anului 2023". Va intra Canada în recesiune? Poate, a răspuns Macklem, pentru că atunci când creșterea este atât de aproape de zero, este ușor să devii negativ. "Dar apoi, o recesiune foarte modestă", a spus el în același timp.
"Prețurile mai mici la energie, îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare globale și încetinirea cererii [în Canada] ar trebui să reducă considerabil inflația în acest an", a promis el. Prin urmare, se așteaptă ca IPC să scadă "la aproximativ 3%" până la jumătatea acestui an și "să atingă ținta de 2% până în 2024".
Următoarele câteva luni nu vor fi deloc ușoare pentru canadieni, a recunoscut fără menajamente Tifflem Macklem. "Scăderea prețurilor la benzină este o veste bună, dar prețurile la bunuri și servicii esențiale, cum ar fi alimentele și chiriile, continuă [deocamdată] să crească prea repede." Pe de altă parte, creșterea ratei dobânzilor afectează puternic și gospodăriile canadiene, în special pe cele puternic îndatorate.
"Nu va fi plăcut", a precizat guvernatorul Băncii Canadei. "Dar va merita", a adăugat el, pentru că va pune bazele unei creșteri mai sănătoase și mai durabile.
Când vor fi reduse ratele?
Tiff Macklem nu a dorit să vorbească despre momentul în care ar putea avea loc prima reducere a ratelor. "Este mult prea devreme pentru a vorbi despre reducerea ratelor dobânzilor. Mai este încă un drum lung de parcurs."
De fapt, Banca Canadei este mai îngrijorată de faptul că o revenire a prețurilor globale ale energiei, menținerea unor așteptări inflaționiste ridicate în Canada sau creșteri anuale ale costurilor forței de muncă de 4% până la 5% vor încetini inflația până la ținta sa. "Dacă aceste riscuri de creștere se materializează, suntem pregătiți să majorăm în continuare ratele dobânzilor."
Probabil că acest lucru nu va fi necesar, au declarat miercuri majoritatea analiștilor. Cei de la băncile Montreal, Royal, CIBC și TD pariază că ratele vor rămâne neschimbate până anul viitor.
Banca Națională a considerat deja că majorarea de miercuri nu era necesară. "Banca Canadei ar putea fi surprinsă de viteza cu care presiunile asupra prețurilor se vor reduce în 2023", au scris economiștii săi Taylor Schleich, Jocelyn Paquet și Warren Lovely, care consideră că inflația ar putea reveni la țintă până în a doua jumătate a anului, deschizând ușa unei prime reduceri a ratei.
Și colegul lor de la Desjardins Group, Randall Bartlett, este de aceeași părere. Mai ales dacă economia canadiană va intra în recesiune, așa cum se teme că se va întâmpla.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...